Ako premýšľajú najmocnejší ľudia planéty?

Lídri ekonomických veľmocí, manažéri nadnárodných korporácií a miliardári s obrovskou finančnou silou. Okrem toho, že patria k najmocnejším jedincom tejto planéty, ich spája aj určitý prístup k mysleniu. Poďme si ho spoločne priblížiť.

Títo ľudia dobre vedia, že myšlienky majú krátkodobú trvanlivosť. Neodkladajú si ich napotom a konajú skôr, než vyprší ich platnosť.

Carlos Slim Helu, miliardár, ktorý dlhé roky obsadzuje špicu najbohatších ľudí sveta, raz povedal: “Ak niečo chcete spraviť, spravte to rýchlo.” Robert Kiyosaki, muž, ktorý svet priúča k finančnej gramotnosti hovorí, že slovo zajtra  je len pre chudobných a neúspešných.

Človek by však mal byť opatrný a nemýliť si tento prístup s prvotnými zábleskami myšlienok. Úspešní ľudia vedia, že myšlienky ešte musia dotvarovať tak, aby mali “hlavu a pätu” a boli zrozumiteľné pre všetkých. Určite ste zažili situáciu, keď vám v noci hlavou preblysol skvelý nápad, no ráno ste sa na tom dobre pobavili a neveriacky pokrútili hlavou.

Majú po boku tých správnych ľudí

Poďme ďalej. V rámci uvažovania mocných treba podotknúť, že títo ľudia sú obklopení skupinou poradcov a odborníkov. Doslova “natŕčajú uši”, aby zachytili každý názor, postreh, nápad a pripomienku.

Sami sa rozhodujú, ktorou myšlienkou sa budú zaoberať a čo zo svojej hlavy vypustia von. Svoj tím poradcov si vyberajú dôkladne a vôbec nemajú strach, že by bol niekto z nich chytrejší než on samotný. Práve naopak. Obklopujú sa múdrejšími a vzdelanejšími ľuďmi než oni sami.

Ďalšou výraznou črtou úspešných mysliteľov je otvorenosť zmenám. Títo ľudia dobre vedia, že kľúčom k úspechu sú nové myšlienky a revolučné zmeny.

Radi preto spoznávajú nových ľudí, skúšajú rozličné veci a zoznamujú sa s novými zdrojmi poznania, či už v podobe kníh, ktoré dovtedy nepoznali alebo duchovných a umeleckých smerov.

Ako posledný spoločný znak v myslení najvplyvnejších jedincov si uvedieme videnie dopredu a spontánne sledovanie cieľa. Aj keď to môže byť len hmlistá predstava, vedia, kam idú a čo chcú dosiahnuť.

Svojou mysľou sú o krok vpred a pred očami sa im ustavične vynára cieľ a stratégia. Napriek tomu ale vedia, že dôležité je ponechať si priestor aj pre spontánne rozhodnutia a možné krátkodobé zmeny.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre