Akcie Walmart sa vracajú na historické maximá: Môžeme očakávať ďalší rast?

Walmart
Walmart (Foto: Flickr)

Akcie najväčšieho amerického maloobchodného predajcu Walmart Inc. (NYSE: WMT) dosiahli 31. augusta 2023 historické maximum a vytvorili nový cenový rekord na úrovni 162,99 USD. Pretrvá trend a dôjde k ďalšiemu rastu hodnoty akcií Walmartu? Čo sa v súčasnosti vo firme deje sa dozviete v tomto článku.

Správa o príjmoch Walmartu za 2. štvrťrok fiškálneho roku 2024

Spoločnosť Walmart Inc., ktorá prevádzkuje asi 10 500 obchodov v 19 krajinách a zamestnáva približne 2,1 milióna ľudí, zverejnila 17. augusta správu o zisku za 2. štvrťrok fiškálneho roku 2024. Tržby za máj až júl vzrástli o 5,7 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka a dosiahli 161,6 miliardy USD. Čistý zisk vzrástol o 53,3 % na 7,9 miliardy USD alebo 2,93 USD na akciu.

Tržby Walmartu v USA vzrástli o 5,4 % a dosiahli 110,9 miliardy USD a tržby Walmartu International vzrástli o 13,3 % na 27,6 miliardy USD, zatiaľ čo tržby Sam’s Club klesli o 0,3 % na 21,8 miliardy USD .

Spoločnosť nárast tržieb pripisuje zvýšenému dopytu po potravinárskych výrobkoch a základnom tovare a rozvoju elektronického obchodovania, ktorého tržby vzrástli o 24 %. Vedenie spoločnosti Walmart Inc. očakáva, že tržby za celý fiškálny rok 2024 vzrastú o 4 – 4,5 % a upravený zisk na akciu dosiahne 6,36 – 6,46 USD.

Walmart oznámil zníženie platov

Ak Walmart Inc. potrebuje zvýšiť príjmy, stačí zvýšenie obratu. A môže dosiahnuť zvýšenie čistého zisku znížením nákladov. Investori obvykle uprednostňujú opatrenia na zníženie nákladov, pretože spoločnosti umožnia zvýšiť výplatu dividend, aj keď nedochádza k rastu zisku, alebo investovať peniaze do spätného odkúpenia akcií.

Dňa 29. augusta agentúra Reuters informovala o opatreniach Walmartu na zníženie nákladov súvisiacich s platmi lekárnikov. Vedenie požiadalo niektorých zo svojich 16 000 lekárnikov, aby dobrovoľne prijali zníženie platov. Vedúci predajní navyše dostali pokyn, aby pri najímaní lekárnikov ponúkali nižšie základné platy.

Ako inflácia a Fed môžu ovplyvniť výnosy Walmartu

Inflácia motivuje ľudí k rýchlemu míňaniu alebo investovaniu peňazí, pretože ich hodnota v priebehu času klesá. Maloobchodníci, vrátane spoločnosti Walmart Inc., môžu z tejto situácie ťažiť, pretože výrobcovia aj spotrebitelia sa stretávajú prostredníctvom ich obchodov.

Na základe údajov z augusta 2023 sa inflácia za rok znížila na 3,2 %, čo je výrazný pokles z 9,1 %. Spotrebiteľom to pravdepodobne prinesie dôveru a časom ich prinúti prejsť od míňania k sporeniu. Takýto posun v správaní spotrebiteľov môže mať negatívny vplyv na maloobchod. Preto sa rozhodnutie Walmartu Inc. znížiť náklady zdá rozumné. Opatrenia Federálneho rezervného systému (Fed) mali navyše vplyv na spotrebiteľov. Americký regulátor zvýšil diskontnú sadzbu v snahe obmedziť infláciu, ktorá zdražela pôžičky a zvýšila výnosy z vkladov.

V posledných desiatich rokoch banky držali minimálne výnosy z vkladov, pretože diskontná sadzba bola po väčšinu tohto obdobia na úrovni 0,25 %. V roku 2023 sa však banky neponáhľali so zvýšením výnosov z vkladov pre klientov, aj keď zvýšili úrokové sadzby z úverov v súlade s Fedom. Tento rozdiel medzi úrokovými sadzbami z úverov a vkladov viedol k nárastu úrokových výnosov bánk.

Ako ale informoval Financial Times, v júli 2023 začali veľkí klienti požadovať od finančných inštitúcií vyššie depozitné sadzby. To môže potenciálne viesť k situácii, keď spotrebitelia obmedzia svoje výdavky a budú sa namiesto toho snažiť uložiť svoje prostriedky.

Úsilie Federálneho rezervného systému v boji proti inflácii začalo ovplyvňovať trh práce. Údaje o nezamestnanosti zverejnené 1. septembra 2023 ukázali nárast na 3,7 % z 3,5 %, zatiaľ čo tempo rastu priemerného hodinového zárobku sa spomalilo na 0,2 %, z 0,4 %. Táto situácia môže v nasledujúcich mesiacoch výrazne brániť rastu príjmov Walmart Inc.

Analýza akcií Walmart

Akcie spoločnosti Walmart Inc. sa od júna 2022 obchodujú vo vzostupnom kanáli a blížia sa svojej hornej hranici, čo signalizuje potenciálnu korekciu v podobe poklesu ceny. Od júla 2023 sa na indikátore MACD začala tvoriť divergencia, čo môže indikovať potenciálny pokles ceny. Vzhľadom na tieto informácie môže cena v rámci nedávnych dobrých správ dosiahnuť hornú hranicu kanála na 165-168 USD a môže nasledovať korekcia. Úroveň supportu sa nachádza na 153 USD.

Burzový graf Walmart Inc

Záver

Technická analýza akcie poukazuje na existujúci potenciál rastu ceny Walmart Inc. Tento vzostupný trend však môže byť krátkodobý a môže byť nasledovaný korekciou.

Prognózy vedenia spoločnosti Walmart Inc. naznačujú, že príjmy sa budú naďalej zvyšovať, čo by mohlo tlačiť cenu akcií nahor. Pokles ceny akcií spoločnosti však môžu ovplyvniť vyššie výnosy z vkladov, čo môže viesť k zníženiu spotrebiteľských výdavkov. Navyše rastúca nezamestnanosť a pokles priemerného hodinového zárobku v krajine môžu mať tiež negatívny dopad na príjmy amerických maloobchodníkov.

Investujte do fyzických akcií s brokerom RoboMarkets.

Upozornenie na riziká:

1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.

2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

RoboMarkets Ltd je európsky broker so širokou ponukou aktív, je regulovaný Cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu (CySEC).
Zdieľať
Komentáre