Ďalší pokles na Wall Street: S&P 500 skĺzol pod 5100 bodov

Wall Street
Wall Street

Podobne ako v závere minulého týždňa, aj v pondelok americké akcie značne strácali. Akciový index Dow Jones klesol o 0,65 % na 37 735,11 bodov, S&P 500 stratil 1,20 % na 5 061,82 b. a index Nasdaq klesol o 1,79 % na 15 885,02 bodov.

Dopyt po rizikových aktívach bol obmedzený nárastom výnosov štátnych dlhopisov, ktoré vzrástli v dôsledku silných maloobchodných tržieb. Ministerstvo obchodu USA v pondelok uviedlo, že maloobchodné tržby minulý mesiac vzrástli o 0,7 %, pričom ekonómovia počítali s rastom o 0,4 %. To signalizuje silný spotrebiteľský dopyt, ktorý tvorí väčšinu rastu americkej ekonomiky.

Najnovšie ekonomické dáta naznačujú, že americká centrálna banka (Fed) by mohla odložiť znižovanie kľúčovej úrokovej sadzby.

Akcie Apple (AAPL) klesli o 2,19 % po tom, ako údaje od výskumnej spoločnosti IDC ukázali, že dodávky smartfónov spoločnosti klesli v prvom štvrťroku 2024 približne o 10 %.

Akcie Tesly (TSLA) klesli o viac ako 5 % po správach, že výrobca elektromobilov plánuje rozsiahle prepúšťanie, keďže zápasí s poklesom predajov.

Na trhy doľahlo aj geopolitické napätie, keďže Izrael údajne zvažuje bezprostrednú reakciu na útok z Iránu cez víkend. V pondelok o tom informovala stanica NBC s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa. Hrozba eskalácie konfliktu zvýšila dopyt po bezpečných prístavoch na čele so zlatom.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre