Problémy pribúdajú. Hodnota spoločnosti Tesla klesla pod 500 miliárd dolárov

Akcie spoločnosti Tesla (TSLA) rozširujú svoj tohtoročný pokles, čím sa trhová hodnota výrobcu elektromobilov dostala pod úroveň 500 miliárd USD.

Po tom, ako v pondelok akcie klesli o viac ako 5 %, v dnešnom obchodovaní odpisujú cez tri percentá. Akcie sa obchodujú na úrovni 156 USD a celková trhová kapitalizácia spoločnosti predstavuje 488,87 miliardy dolárov. Od začiatku roka sa akcie Tesly prepadli o približne 37 %.

Problémy spoločnosti sa začali minulý rok v októbri, keď Tesla varovala, že dopyt po elektrických vozidlách sa začína spomaľovať. Plný rozsah tohto spomalenia sa ukázal až tento mesiac, keď Tesla vykázala dodávky vozidiel za prvý štvrťrok, ktoré boli výrazne nižšie ako očakávania analytikov. Tieto čísla zosilnili obavy investorov o trajektóriu rastu firmy.

Následne prišla správa, že spoločnosť má v úmysle zrušiť plány na výrobu lacnejšieho elektromobilu a namiesto toho sa zameria na vývoj plne autonómneho vozidla robotaxi. Posledným úderom bolo včerajšie oznámenie o prepúšťaní 14-tisíc zamestnancov.

Slabý dopyt trápi výrobcov elektrických vozidiel po celom svete, no pre Teslu je to obzvlášť hrozivý scenár. Firma sa pod vedením Elona Muska obchoduje s vysokou prémiou, ktorá je sčasti založená na jej potenciáli dominovať v odvetví elektrovozidiel. Musk dokonca povedal, že spoločnosť bude mať „v podstate nulovú hodnotu“, ak sa jej nepodarí vyriešiť problém autonómnych áut.

Analytici a investori však tvrdia, že hoci je vybudovanie plne autonómneho vozidla kľúčové pre vyhliadky spoločnosti, výroba cenovo dostupného elektromobilu je potrebná na podporu rastu v tomto období. A to najmä pre to, že väčšina odborníkov sa zhoduje, že môže trvať desaťročia, kým sa autonómne vozidlá masovo rozšíria.

Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) za posledný rok

Zdroje: bloomberg.com; tradingview

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre