Meď atakuje dvojročné maximum

meď

Akcie firiem ťažiacich meď pokračujú v raste. Ceny futures v New Yorku a Londýne dosahujú úrovne, na ktorých sa naposledy obchodovali v júni 2022. „Posledné dva roky sa meď obchodovala vlažnejšie, čo bolo spôsobené výrazne vyššími nákladmi na financovanie, keď centrálne banky na celom svete zvýšili úrokové sadzby, aby bojovali proti inflácii, a v neposlednom rade spomalením rastu v Číne, ktorá je najväčším spotrebiteľom medi na svete,“ vysvetľuje Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Počas posledných niekoľkých mesiacov však meď neustále stúpala, podporovaná globálnym rastom a optimizmom ohľadne dopytu a znížením dostupnosti zdrojov v baniach zužujúcich trhové podmienky. Niekoľko ťažobných spoločností oznámilo zníženie produkcie v dôsledku faktorov, akými sú zvýšené vstupné náklady, klesajúca kvalita rudy, rastúce regulačné náklady a negatívne vplyvy počasia.

Skok čínskych skladových zásob na štvorročné maximum by sa za normálnych okolností považovalo za negatívnu správu, avšak vzhľadom na súčasné ekonomické problémy Číny bol rast čiastočne vyvolaný obchodníkmi hromadiacimi zásoby v očakávaní ďalšieho oslabenia jenu.

Pokračujúca zelená transformácia a zvýšené využívanie umelej inteligencie rozširujú dopyt pochádzajúci z tradičných sektorov, ako je bývanie a stavebníctvo. „Zachovávame si náš dlhodobý pozitívny postoj k medi, ktorý je podporovaný aj známkami oživenia zo strany baní. Možnosť dosiahnutia nového rekordu v druhej polovici roka sa javí ako dosiahnuteľná,“ dodáva hlavný komoditný expert Saxo Bank.

Na Svetovej konferencii o medi 2024 CRU, ktorá sa konala v Santiagu v Čile, generálny riaditeľ Trafigury Jeremy Weir uviedol, že na vyplnenie potenciálnej medzery v dodávkach v objeme 8 miliónov ton do roku 2034 potrebujú ťažobné spoločnosti ceny vyššie ako 10 000 USD za tonu, možno až 12 000 USD/t. Dokonca aj konzervatívnejší prognostici očakávajú nárast dopytu  v nasledujúcom desaťročí až o tretinu, keďže vlády a podniky zvyšujú investície do dekarbonizácie.

Zdroj: Saxo Bank
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre