Elektrifikácia bude naďalej naberať na sile. Jej víťazom je meď

meď

Týždne špekulácií o tom, že Čína zvažuje uvoľnenie niektorých svojich prísnych covidových obmedzení sa v piatok konečne potvrdili, keď čínske zdravotnícke úrady zverejnili 20 nových usmernení. Upravujú uvoľnenie karanténnych opatrení, zákaz nadmerného predlžovania lockdownov, podporu očkovania a liečby a zákaz pre miestne úrady zatvoriť podniky, školy a dopravu bez riadneho predchádzajúceho schvaľovania.

„Uvoľnenie pravidiel prichádza v čase, kedy pribúdajú nové prípady, a to vysiela silný signál, že Čína konečne smeruje k priaznivejšiemu postoju z hľadiska hospodárskeho rastu. Reakcia komodít nenechala na seba dlho čakať. Sektor priemyselných kovov, na čele s meďou, zamieril k svojmu najlepšiemu dvojtýždňovému výkonu od marca. Kráľ zelených kovov posilnil o 12% a dostal sa tak na úroveň 5 mesačných maxím,“ hovorí komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Medi pomáha aj intenzívna elektrifikácia sveta, ktorá bude naďalej naberať na sile, problémy s počasím a zintenzívnenie úsilia znížiť závislosť od ruských energetických surovín. „K tomu bude v nasledujúcich rokoch potrebné obrovské množstvo nových investícií náročných na meď. Okrem toho viacerí producenti, vrátane Čile, najväčšieho svetového dodávateľa medi, majú problém splniť produkčné plány pri klesajúcej kvalite rudy a nedostatku vody,“ dodáva komoditný stratég Saxo Bank. Podľa neho bude čínske spomalenie dočasné a ekonomický rast podporovaný stimulačnými opatreniami sa pravdepodobne zameria na infraštruktúru a elektrifikáciu. Teda oblasti, ktoré si budú vyžadovať priemyselné kovy.

Komoditný sektor tak stúpil do novembra so silnou výkonnosťou. Vedú už spomínané priemyselné a drahé kovy, zatiaľ čo sektor obilnín sa naopak obchoduje nižšie. „Pšenica zaznamenala pokles cien tak v Chicagu, ako aj v Paríži v očakávaní vyšších dodávok. Okrem toho ceny pšenice podporili aj správy o odchode ruských jednotiek z Chersonu, čo potenciálne zlepšuje vyhliadky na predĺženie súčasnej dohody o bezpečnom potravinovom koridore, ktorému vyprší platnosť 19. novembra,“ vysvetľuje Hansen.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre