5 vecí, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Nepriaznivé hospodárske vyhliadky, ktoré načrtla aktuálna hodnota čínskeho a amerického indexu nákupných manažérov, sa podpísali pod klesajúcu cenu medi.

Práve Čína a Spojené štáty americké sú dva najväčšie dovozné trhy medi. Medeného kovu je v súčasnosti nadbytok a bez známok ekonomického oživenia cena tejto komodity nemusí na rast ani pomýšľať. Cena medi sa aktuálne nachádza na hodnote 6870 dolárov/tonu, čo je až 18-mesačné minimum!

2. Európska centrálna banka dnes rozhodla o znížení kľúčovej úrokovej sadzby na historické minimum. Hlavná refinančná sadzba bola znížená z predošlých 0,75 % na 0,50 %. Kým niektorí ekonómovi tento krok očakávali, iní so zmenou nepočítali.

Prezident ECB Mario Draghi dokonca uviedol, že centrálna banka je pripravená aj na zápornú sadzbu na depozitá. To znamená, že ak by finančné domy chceli v banke zaparkovať prebytočnú likviditu, museli by centrálnej banke zaplatiť poplatok (úrok).

3. “Warren in the house” – tak znie prvý tweet (správa na sieti Twitter), ktorý do sveta vyslal známy investor Warren Buffett. Táto neformálna krátka správa mu do 4 hodín priniesla 140 tisíc nasledovníkov (šikovný ťah).

V skutočnosti sa 82-ročný investor vyhýba sociálnym médiam, pričom vraj vo svojej kancelárii nemá ani počítač. Svoj debut na Twitteri načasoval perfektne: v sobotu má jeho investičný holding Berkshire Hathaway výročné valné zhromaždenie.

4. Kto si bol dnes v banke vyberať peniaze, možno sa už stretol s novou 5-eurovou bankovkou. Tá je pestrejšia než tá stará. Okrem toho má väčšie a čitateľnejšie čísla.

Nová 5-eurovka je prvou zo série „Európa“. Obsahuje niekoľko nových a zdokonalených ochranných prvkov. Po bankovke 5 € budú v priebehu nasledujúcich rokov do obehu zavedené aj ostatné bankovky tejto série, pričom ďalšou v poradí bude bankovka v hodnote 10 €.

5. Po dobrých ekonomických dátach to vo štvrtok Wall Street zakončil jasne v zelenom. Počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti minulý týždeň poklesol viac než sa čakalo. Aktuálna úroveň predstavuje až 5-ročné minimum, čo je výrazne pozitívny vývoj.

Pozitívnym impulzom pre akciové kurzy bola aj správa o znížení hlavnej úrokovej sadzby v eurozóne. Hlavné akciové indexy na Wall Street vo štvrtok získali približne jedno percento.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre