Od začiatku pandémie sa cena medi zdvojnásobila. Aké sú vyhliadky pre rok 2022?

meď

Keď sa v marci minulého roka prehĺbili obavy z pandémie koronavírusu, cena medi sa prepadla pod 5000 dolárov za tonu. Od tej doby sa jej cena zdvojnásobila a v máji tohto roka siahla na rekordnú úroveň 10 361 USD/tonu. Prvýkrát od roku 2011 sa jej cena dostala nad hranicu 10-tisíc dolárov. Aktuálne sa tento kov obchoduje za cenu 9530 USD/tonu, čo je od začiatku roka nárast o 20%.

Priemyselné kovy vrátane medi zareagovali na oživenie svetovej ekonomiky po koronakríze, miliardové stimuly, oslabený dolár a taktiež pokračujúcu vakcináciu proti COVID-19. K rastu ceny medi prispeli aj nižšie zásoby.

Meď navyše ťaží z nástupu zelenej energie a dekarbonizácie, od ktorej sa očakáva vyšší dopyt po elektromobiloch ako aj veterných a solárnych elektrárňach.  Meď sa používa pri výrobe elektrických káblov, elektromotorov, chladičov a využíva sa aj v zliatinách či v stavebníctve. Keďže má tento kov široké využitie naprieč rôznymi odvetviami, značne reaguje na vývoj globálneho hospodárstva.

Graf: Vývoj ceny medi

Vyhliadky pre rok 2022

Podľa International Copper Study Group (ICSG) sa očakáva, že globálny trh s rafinovanou meďou bude v roku 2022 vo výraznom prebytku. Podľa údajov ICSG by ponuka mala prevýšiť dopyt o 328 000 ton. Podľa analytika Commerzbank, Daniela Briesemanna, k prebytku medi pravdepodobne prispeje aj zvýšenie sekundárnej produkcie z medeného odpadu.

Na základe toho môžeme očakávať, že cena medi stratí dynamiku a mohli by sme vidieť pokles. Japonská spoločnosť Pan Pacific Copper (PPC) očakáva, že priemerná cena medi v roku 2022 klesne na 8 600 USD za tonu a to v dôsledku dodatočných tokov dodávok.

Dlhodobé vyhliadky sú pre tento kov pozitívne. Americká banka Goldman Sachs predpovedá, že meď do roku 2025 dosiahne 15 000 USD za tonu, čo zdôvodňuje prechodom na zelenú energiu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre