Kakao je najdrahšie v histórii. Čo spôsobilo rast cien?

kakao
kakao

Futures na kakao v New Yorku a Londýne sú drahšie ako kedykoľvek predtým. Cena kakaových bôbov vzrástla na historické maximum 10 080 USD za tonu, neskôr klesla a aktuálne dosahuje 9766 USD. Napríklad takto pred rokom stála tona kakaových bôbov menej ako 3000 USD. Cena kakaa sa za posledný rok viac ako strojnásobila a v roku 2024 vyletela nahor o približne 130 %.

Čo stojí za rekordnými cenami?

O turbulencie na trhu s kakaom sa postarala slabá úroda u kľúčových pestovateľov a najhorší deficit v dodávkach za posledné desaťročia. Ako uvádza agentúra Bloomberg, na rozdiel od väčšiny plodín pestovaných pre svetové komoditne trhy, kakaové bôby nepestujú veľké plantáže, ale drobní poľnohospodári najmä v západnej Afrike. Odhaduje sa, že Pobrežie Slonoviny a Ghana budú v aktuálnej sezóne dodávať 53 % svetovej produkcie kakaa, pričom pred problémami s úrodou bol tento podiel ešte vyšší.

Pod slabú úrodu sa podpísalo viacero faktorov. Ako to už pri poľnohospodárskych komoditách býva, podstatný vplyv na úrodu má počasie. Západná Afrika už dlhšiu dobu zápasí s nepriaznivými poveternostnými podmienkami v podobe silných dažďov a sucha.

Navyše zlé počasie a zaplavené polia urýchlili šírenie chorôb, na ktoré sú kakaovníky veľmi háklivé. Ide o vírus napučaných výhonkov a chorobu čiernych strukov. K celkovému stavu neprospieva ani starnutie kakaovníkov.

Drobní poľnohospodári v západnej Afrike sú dlhodobo nedostatočne platení. To obmedzuje ich schopnosť investovať do zlepšení, čo negatívne vplýva na ďalšiu produkciu kakaa. Keďže vlády Ghany a Pobrežia Slonoviny stanovili na začiatku sezóny fixné ceny (na základe predajov uskutočnených pred rokom), farmári nedokážu ťažiť zo súčasnej rally.

Medzinárodná organizácia pre kakao počíta v roku 2024 s deficitom vo výške 374 000 ton, zatiaľ čo spracovateľ kakaa a výrobca čokolády Barry Callebaut očakáva deficit približne 500 000 ton.

Rekordný nedostatok kakaa vyvolaný slabou úrodou môže zodpovedať za všeobecný rast cien. Ale rozsah posledného nárastu, ktorý zvýšil ceny v priebehu dvoch obchodných dní o 1000 dolárov, vedie pozorovateľov trhu k presvedčeniu, že v hre je aj špekulatívny kapitál.

Graf: Vývoj ceny kakaa

Dlhodobé vyhliadky

Podľa analytikov je nepravdepodobné, že sa situácia na strane ponuky rýchlo zotaví. Očakáva sa, že stredná úroda na Pobreží Slonoviny, ktorá sa práve začína, bude slabšia ako minulý rok a niektorí sa už pripravujú na ďalší deficit v budúcej sezóne.

Poľnohospodári na liberalizovaných trhoch, ako sú Brazília, Ekvádor, Kamerun a Nigéria, zvyšujú produkciu kakaa, aby využili vyššie ceny. Ale kým nové stromy vyrastú a prinesú do zásobovania miernu úľavu, potrvá to najmenej tri roky.

Na druhej strane, drahšia čokoláda už teraz znižuje dopyt a núti zákazníkov, aby zredukovali spotrebu. Priaznivé počasie by mohlo prispieť k rýchlejšiemu oživeniu produkcie.

Výrobcovia čokolády medzitým robia všetko preto, aby kompenzovali vyššie náklady – zvyšujú maloobchodné ceny, zmenšujú veľkosť balení a produkujú výrobky s menším obsahom kakaa.

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com;

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre