Možné hrozby pre trh s čokoládou: Výpadky aj zvyšovanie cien

kakao a čokoláda

Či už máte radi bielu alebo tmavú čokoládu, všetci si z času na čas radi doprajeme sladkú maškrtu. Blížiaca sa Veľká noc je zároveň jedným z najobľúbenejších čokoládových sviatočných období s rekordnými predajmi pre výrobcov.

Kakao je už drahšie ako meď

Situácia na tomto trhu je však napätá. Cena kakaa parabolicky rastie, pričom sa dostala na úroveň 9 250 USD za tonu. To znamená, že kakao je dnes drahšie ako meď, ktorej cena sa v Londýne v súčasnosti pohybuje okolo 8 850 USD za tonu. „Ceny kakaových futures vzrástli v New Yorku počas minulého roka o 215 %, kým v tomto roku je to zatiaľ 118 %. Trh je momentálne v úplnej panike, kedy sa výrobcovia čokolády snažia získať dodávky z iných zdrojov ako zo západnej Afriky, kde dodávky do prístavov zaostávajú za minulým rokom takmer o 30 %,” hovorí Ole Hansen, vedúci komoditný stratég Saxo Bank. Už niekoľko týždňov nie je táto rally riadená špekulantmi. Tí znižujú svoje pozície v Londýne aj New Yorku.

Rally je namiesto toho poháňaná producentami čokolády, ktorí nakupujú futures, aby získali dodávky alebo, aby pokryli svoje hedžové pozície. “Počas osemtýždňového obdobia končiacom 19. marca výrobcovia nakúpili 296 tis. ton na futures trhu v New Yorku a 530 tis. ton na londýnskom trhu. Počas toho istého obdobia hedžové fondy špekulatívni obchodníci znížili svoje pozície celkovo o 715 tis. ton,” hovorí odborník Saxo Bank. Podľa neho bude rally bude pokračovať, kým producenti čokolády nezískajú kakao, ktoré potrebujú, alebo kým ceny nedosiahnu úrovne, ktoré urýchlia spomalenie dopytu.

Vyššie ceny alebo shrinkflácia?

“Spotrebitelia by sa nemali okamžite obávať toho, že rastúca cena kakaa ovplyvní nákupy veľkonočných vajíčok v tomto roku. Nárast cien kakaa sa však pravdepodobne prejaví neskôr v priebehu roka, jednak v podobe vyšších cien  a/alebo „shrinkflácie“, teda zmenšenia veľkosti alebo gramáže produktov  pri zachovaní rovnakej ceny,” dodáva hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Za výrazným rastom cien kakaa stojí kombinácia viacerých faktorov najmä v západnej Afrike. Pobrežie Slonoviny a Ghana patria medzi popredných svetových producentov kakaových bôbov. Minulý rok sa v týchto krajinách niesol v znamení náročných poveternostných podmienok, najmä intenzívnych horúčav, ktoré negatívne ovplyvnili produkciu kakaa. Okrem toho rastúce náklady na pesticídy a hnojivá spôsobili náročnú finančnú situáciu pre farmárov, ktorí čelili problémom, ako si zaobstarať tieto životne dôležité komponenty na ochranu plodín. Situáciu komplikujú aj škodcovia, ktorí ničia rastliny, čím ďalej znižujú výnosy.

Zatiaľ čo slabá úroda v západnej Afrike zostáva hlavným dôvodom problému, v Európe vzrástli obavy aj z toho, že pripravované nariadenia EÚ s cieľom zastaviť predaja produktov, ktoré ničia lesy, v obchodoch, ešte viac sťažia zabezpečenie dodávok pre popredných výrobcov čokolády.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre