Drahšie raňajky: Ceny pomarančového džúsu, kakaa a kávy vzrástli o desiatky percent

Futures na pomarančový džús, kakao a kávu v tomto roku vzrástli o desiatky percent, čo je v kontraste so širším trhom komodít a globálnym potravinovým indexom OSN, ktoré v rovnakom období zaznamenali pokles.

Futures kontrakt na pomarančový džús si 22. novembra pripísal viac ako 100 % zisk od začiatku roka a vyšplhal sa na rekordné maximum. Trh tým zareagoval na obmedzenú produkciu v Spojených štátoch, Brazílii a Mexiku. „Našu poslednú veľkú úrodu sme zažili pred piatimi rokmi. Sme v situácii v podstate nulových zásob,“ uviedol Ibiapaba Netto, riaditeľ CitrusBR, čo je združenie brazílskych výrobcov štiav. Na globálnom obchode s pomarančovým džúsom má Brazília až 75 %-ný podiel.

Kritickú úroveň zásob hlási aj Florida, ktorá je najväčším producentom citrusov v USA. Úroda tu zápasí s hurikánmi a tiež nevyliečiteľnými chorobami citrusov.

Futures na kakao zaznamenali k záveru novembra ročný nárast o 79 %, čo je dôsledok nepriaznivého počasia spôsobeného javom El Nino. To viedlo k slabej úrode na Pobreží Slonoviny a v Ghane, ktoré patria k najväčším svetovým producentom kakaa.

Radostne to nevyzerá ani na trhu s kávou – v dôsledku silného sucha v Brazílii sa futures na odrodu Arabica medziročne zvýšili o 16 %. Navyše, zmenšujú sa aj zásoby, ktoré klesli na 24-ročné minimum.

Potravinová inflácia sa javí ako lepkavá a centrálne banky nedokážu so svojou menovou politikou urobiť nič, aby skrotili počasie. To je dôvod, prečo je zvýšená a dlhotrvajúca potravinová inflácia nebezpečná.

Graf: Najväčie zisky v tomto roku zaznamenali tzv. mäkké komodity

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre