Apple už nie je najhodnotnejšou spoločnosťou sveta. Na trón sa vracia starý kráľ

apple

Viac ako desať rokov bola spoločnosť Apple nesporným kráľom akciového trhu. Bolo to v roku 2011, keď výrobca iPhonov prvýkrát predbehol Exxon Mobil a stal sa najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete. Apple si titul držal takmer bez prerušenia, až do piatkového uzatvorenia trhu, kedy ho z pohľadu trhovej kapitalizácie predbehol ďalší technologický gigant – Microsoft.

V piatok sa akcie Microsoftu (MSFT) predávali za 388,47 USD za akciu, čo predstavuje trhovú kapitalizáciu 2,89 bilióna USD. Akcie spoločnosti Apple (AAPL) uzavreli na úrovni 185,92 USD za akciu, čo predstavuje trhovú kapitalizáciu 2,87 bilióna USD.

Nie je to prvýkrát, čo Microsoft v posledných rokoch nakrátko predbehol Apple. Stalo sa tak aj v roku 2018, keď začalo prekvitať jeho podnikanie v oblasti cloud computingu a tiež v roku 2021, keď pandémia Covid-19 ochromila predaje iPhonov od Apple.

Súčasný vzostup Microsoftu na vrchol prichádza po tom, ako spoločnosť zaznamenala hviezdny rok vďaka úspechu s generatívnou umelou inteligenciou. V roku 2023 generálny riaditeľ spoločnosti Satya Nadella investoval do umelej inteligencie niekoľko miliárd dolárov, vďaka čomu spoločnosť získala náskok pred konkurenciou. Ťaží pritom najmä z úzkej spolupráce s firmou OpenAI, vývojárom populárneho chatbota ChatGPT.

Apple medzitým čelí viacerým problémov. Predaj iPhonov sa čiastočne spomaľuje kvôli údajným snahám čínskej vlády obmedziť nákupy (Peking popiera, že by zaviedol nejaké obmedzenia). To pomohlo čínskemu výrobcovi smartfónov Huawei zvýšiť podiel na trhu.

Apple okrem toho nedávno čelil aj krátkodobému zákazu predaja najnovších modelov hodiniek Apple Watch v Spojených štátoch.

Zdroje: reuters.com; cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre