Ako môžeme investovať do vesmírneho priemyslu?

Vesmírny priemysel

Svet mimo zemskej atmosféry skúmali niekoľko desaťročí iba vlády. V roku 2020 sa však ľudia prvýkrát v histórii dostali do vesmíru prostredníctvom súkromných komerčných vesmírnych lodí. V roku 2022 sa uskutočnilo 178 vesmírnych letov, z ktorých 90 zabezpečil súkromný sektor a 61 spoločnosť SpaceX.

Vďaka rýchlo klesajúcim nákladom a rozširujúcim sa technologickým možnostiam sa komercializácia vesmíru neuveriteľne zrýchľuje, čo prináša obrovské príležitosti pre priemysel aj investorov. Odhaduje sa, že vesmírny priemysel by mal do roku 2030 vzrásť na viac ako 1,4 bilióna dolárov z dnes odhadovaných 366 miliárd dolárov.

Investovanie do vesmírnych akcií a ETF

Ak by ste radi investovali do vesmírneho priemyslu, nemusíte si hneď kupovať letenku do vesmíru od Virgin Galactic za 450 000 dolárov. Môžete investovať do vesmírnych lodí, súčiastok na konštrukciu, opravy vesmírnych letov a štartovacej infraštruktúry. Ďalšou možnosťou je investovať do softvéru, umelej inteligencie (AI), robotiky, satelitov či vesmírnych navigačných a mapovacích systémov. A to cez investovanie do akcií firiem, ktoré sa týmito aktivitami zaoberajú.

Na celom svete pôsobí viac ako 10 000 spoločností orientovaných na vesmír a okrem akcií rastie aj počet ETF fondov či investičných trustov – s viacerými z nich môžete obchodovať alebo do nich investovať prostredníctvom rôznych obchodných platforiem. Stačí si vybrať aktívum, s ktorým chcete obchodovať a identifikovať príležitosť.

Investori, ktorí nakupujú vesmírne akcie alebo ETF veria, že toto odvetvie ponúka veľa príležitostí na rast, najmä pre technologické spoločnosti v dodávateľskom reťazci. Predpokladá sa, že globálny vesmírny priemysel bude do roku 2040 generovať príjmy v objeme viac ako 1 bilión USD.

Akcie spoločností pôsobiacich vo vesmírnom priemysle

Virgin Galactic (SPCE) – ide o priekopníka vesmírnej turistiky, ktorý prevádzkuje lety do vesmíru, vďaka čomu sa cestovanie do vesmíru stalo realitou. Spoločnosť založil britský miliadár Richard Branson a v roku 2019 uskutočnila prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO), ktorá bola kótovaná na newyorskej burze.

Garmin (GRMN) – táto spoločnosť je globálnym lídrom v oblasti satelitnej navigácie a s pomocou svojich dcérskych spoločností navrhuje, vyrába a predáva technické zariadenia a aplikácie. V priebehu rokov 2017 až 2021 zaznamenala cena akcií stabilný trojnásobný nárast.

Lockheed Martin (LMT) – ide o americkú spoločnosť, ktorá sa zameriava na letecký priemysel, technológie, vojenskú a informačnú bezpečnosť. Vznikla v marci 1995, keď sa Lockheed Corporation zlúčila so stavebnou spoločnosťou Martin Marietta. Od roku 2017 do roku 2021 zaznamenali akcie spoločnosti Lockheed Martin 25 % nárast ceny akcií.

Astra Space – malá americká začínajúca spoločnosť Astra Space vyrába nosné rakety na komerčné a vojenské účely. Spoločnosť bola založená v roku 2016 a jej ústredie sa nachádza v Alamede v Kalifornii.

Iridium Communications – ide o globálnu satelitnú komunikačnú spoločnosť, ktorá poskytuje celosvetový prístup k hlasovým a dátovým službám.

Okrem týchto vesmírnych akcií môžete využiť aj plánované IPO firiem ako napr. Starlink, čo je divízia satelitných služieb spoločnosti SpaceX. Elon Musk, zakladateľ a výkonný riaditeľ SpaceX, už vyjadril záujem o IPO Starlinku, no presné načasovanie tejto ponuky zostáva nejasné. Musk v roku 2021 oznámil, že ak Startlink dosiahne “pomerne dobrý” odhad cash flow, uvedie svoje akcie na burzu.

Fondy zamerané na vesmírny priemysel

Fond Seraphim Space Investment Trust: Ide o prvý kótovaný fond vesmírnych technológií na svete a prvú významnú investíciu spoločnosti Seraphim Space od jej vstupu na burzu v júli 2021. Ide o rizikový trust, ktorý investuje do začínajúcich vesmírnych podnikov. Vyhľadáva spoločnosti, ktoré sa snažia vyriešiť tie najväčšie výzvy, ako je klíma, bezpečnosť či digitalizácia.

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF (ROKT) – tento ETF sleduje index amerických akcií spojených s vesmírnym a hlbokomorským prieskumom. Fond sa zameriava na spoločnosti kótované na burze v USA, ktorých produkty a služby sú hnacím motorom inovácií v oblasti prieskumu hlbokého vesmíru a hlbokého mora. Má podiely v spoločnostiach ako Lockheed Martin Corporation, L3Harris Technologies či Boeing.

VanEck Space Innovators UCITS ETF – podkladovým aktívom tohto fondu je index ESG MVIS Global Space Industry. Ten sleduje spoločnosti z celého sveta, ktoré sú aktívne vo vesmírnom hospodárstve.

ARK Space Exploration & Innovation ETF (ARKX) – spoločnosti, do ktorých tento fond investuje, sa zameriavajú na inovácie vo vesmíre. Najväčšiu časť portfólia (viac ako 40 %) tvoria tzv. Aerospace Beneficiary Companies, čo sú firmy, ktorých operácie benefitujú z činností v oblasti letectva a kozmonautiky.

Procure Space UCITS ETF – Procure Space UCITS ETF bol prvý európsky vesmírny fond obchodovaný na burze, ktorý bol uvedený na londýnsku burzu v júni 2021. Tento kôš je súčasťou indexu Space Index, ktorý ponúka akcie vesmírnych spoločností v 80 krajinách v rámci megatrendu vesmírnych technológií.

Vďaka rýchlemu rozvoju technológií a komercializácii vesmíru môže byť vesmírny priemysel zaujímavou príležitosťou. Rastúci počet súkromných vesmírnych spoločností otvára dvere nielen pre technologický pokrok, ale aj pre investičné možnosti.

Zdroje: nasdaq.com; investopedia.com; etf.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre