Európska fintech spoločnosť Klarna podnikla krok smerom k IPO

Zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Klarna Sebastian Siemiatkowski (Foto: Flickr)

Európska fintech firma Klarna zakladá novú holdingovú spoločnosť v Spojenom kráľovstve. Ide o krok, ktorý má spoločnosti pripraviť cestu pre IPO (prvotná verejná ponuka akcií).

Klarna so sídlom v Štokholme sa špecializuje na online platby a funguje na modeli „kúp teraz, zaplať neskôr.“ Zákazníkom umožňuje platiť za tovar v niekoľkých splátkach bez úrokov.

Hovorca spoločnosti uviedol, že prípravy na novú spoločnosť boli dohodnuté s niektorými najväčšími akcionármi vrátane Sequoia a Heartland. Firma sa ešte nerozhodla, kde by mohla vstúpiť na burzu. Založenie novej spoločnosti v Spojenom kráľovstve nevyhnutne neznamená, že sa tu uskutoční aj IPO, dodal hovorca.

Zakladateľ a výkonný riaditeľ Sebastian Siemiatkowski už počas augusta uviedol, že firma naplnila tri kľúčové podmienky pre vstup na burzu: etablovanie sa v USA, udržateľný obchodný model a významný rastový potenciál.

Vplyvom pandémie a následného rozmachu e-commerce sa hodnota spoločnosti vyšplhala na 46 miliárd dolárov. Odvtedy sa ale ocenenie znížilo o 85 % na 6,7 miliardy dolárov.

Klarna, ktorá zamestnáva približne 5 000 ľudí a môže sa pochváliť 150 miliónmi zákazníkov po celom svete, intenzívne investuje aj do produktov umelej inteligencie. Nedávno predstavila AI nástroj, ktorý dokáže z fotografií identifikovať určité produkty, ako je bunda alebo slúchadlá.

Zdroje: cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre