Obavy o bezpečnosť: Kryptomenu Worldcoin blokuje prvá krajina

Worldcoin (Foto:worldcoin.org)

Kenské ministerstvo vnútra tento týždeň oznámilo, že pozastavilo miestne aktivity kryptomenového projektu Worldcoin, kým vládne agentúry posúdia potenciálne riziká pre verejnú bezpečnosť.

„Príslušné bezpečnostné úrady, úrady pre finančné služby a úrady na ochranu údajov začali vyšetrovanie s cieľom zistiť pravosť a zákonnosť uvedených činností,“ uviedol vo vyhlásení minister vnútra Kithure Kindiki.

Projekt, ktorý založil generálny riaditeľ OpenAI Sam Altman, bol spustený minulý týždeň. Od používateľov vyžaduje, aby poskytli sken dúhovky výmenou za digitálny preukaz World ID, pričom v niektorých krajinách používatelia bezplatne dostanú tokeny tejto kryptomeny.

Tisíce Keňanov stáli tento týždeň v registračných centrách v rade, aby získali menu v hodnote približne 49 USD. „Dnes som prišiel znova, ale opäť som zmeškal registráciu. Worldcoin sa mi veľmi páči kvôli ponúkaným peniazom. Nemám obavy, že by mi niekto zobral údaje. Pokiaľ prídu peniaze,“ uviedol pre BBC jeden zo záujemcov o registráciu.

Zariadenie nazývané orb, slúžiace na skenovanie dúhovky

Keňa varovala občanov, aby boli opatrní pri poskytovaní svojich údajov súkromným spoločnostiam. Vo vyhlásení kenského komunikačného úradu sa uvádza, že sa obáva spôsobu uchovávania biometrických údajov a tiež toho, že sa veľké množstvo údajov ocitá v rukách jednej súkromnej spoločnosti.

Worldcoin vo svojom vyhlásení uvádza, že pred obnovením činnosti v Keni plánuje zaviesť opatrenia na kontrolu davu a bude spolupracovať s vládou.

Miestne médiá informovali, že do utorka sa do Worldcoinu zaregistrovalo viac ako 350 000 Keňanov výmenou za bezplatné tokeny. Spoločnosť hovorí, že nedokáže povedať, koľkým ľuďom v Keni urobili sken dúhovky a uvádza, že pracuje na vytvorení novej globálnej „identifikačnej a finančnej siete“.

Tvorcovia projektu veria, že digitálny preukaz World ID by sa mohol používať na rozlíšenie skutočných ľudí od botov s umelou inteligenciou. Sam Altman si od tejto kryptomeny sľubuje, že vyrieši ekonomické výzvy, ktoré so sebou prináša generatívna AI.

Worldcoin pre BBC uviedol, že pre svoj projekt si vybral Keňu ako prvú africkú krajinu, najmä kvôli jej prosperujúcemu technologickému prostrediu a viac ako štyrom miliónom Keňanov, ktorí už obchodujú s kryptomenami.

Registráciu Worldcoin zahájil v rôznych krajinách sveta ako Indonézia, Japonsko, Francúzsko, Španielsko či Veľká Británia. Príslušné úrady na ochranu osobných údajov v niektorých krajinách už avizovali, že Worldcoin budú vyšetrovať.

Zdroje: bbc.co.uk; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre