Konkurencia pre bitcoin? Šéf OpenAI spúšťa projekt Worldcoin

Sam Altman
Sam Altman (Wikimedia)

Ako informuje agentúra Reuters, generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI Sam Altman v pondelok spustil kryptomenový projekt Worldcoin. Hlavnou súčasťou projektu je akýsi digitálny pas World ID, ktorý má preukázať, že držiteľom kryptomeny je skutočný človek.

Aby zákazník získal účet World ID, musí sa zaregistrovať a osobne vykonať sken svojej očnej dúhovky pomocou špeciálneho nástroja, ktorý veľkosťou pripomína bowlingovú guľu.

Za Worldcoinom stojí spoločnosť Tools for Humanity so sídlom v San Franciscu a Berlíne a z obdobia beta verzie má projekt už 2 milióny používateľov.

Tvorcovia uvádzajú, že účty Word ID budú nevyhnutné v ére generatívnych AI chatbotov, ako je ChatGPT, ktoré vytvárajú jazyk výrazne podobný tomu ľudskému. World ID by sa mohli používať na rozlíšenie skutočných ľudí od botov s umelou inteligenciou v online priestore.

Sam Altman vníma Worldcoin ako riešenie ekonomických výziev, ktoré so sebou prináša generatívna AI. Šéf OpenAI vidí potenciál v univerzálnom základnom príjme na zmiernenie príjmovej nerovnosti, keďže AI postupne nahrádza ľudskú prácu. A keďže World ID môžu vlastniť iba skutoční ľudia, minimalizujú sa podvody pri získavaní tohto základného príjmu.

Ako vyplýva z údajov coinmarketcap.com, kryptomena Worldcoin zaznamenáva niekoľko hodín po spustení nárast o 55 % na 2,58 USD.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre