Potraviny, ropa, zlato, aj meď porastú. Pripravte sa na vyššie ceny

Zdá sa, že komoditný sektor začne po slabých prvých mesiacoch tretí štvrťrok na pevnejšom základe. Už v priebehu júna došlo čiastočnému obratu, ktorý spôsobili najmä ďalšie oslabenie dolára kvôli klesajúcim rozdielom v úrokových sadzbách, aktívne zásahy do produkcie a cien ropy zo strany OPEC, zatiaľ nerealizované vyhliadky na zvýšenie podpory ekonomiky zo strany čínskej vlády a v neposlednom rade riziko vyšších cien potravín na jeseň, keď niekoľko kľúčových pestovateľských regiónov bojuje s horúcim a suchým počasím.

Napriek obavám o dopyt, ktoré vyvolávajú obavy z recesie v USA a Európe, energetický sektor si drží pevnú pozíciu. Prispieva k tomu jednostranné zníženie produkcie ropy zo Saudskej Arábie, rastúce marže rafinérií pred letnou dopytovou sezónou a dôvera špekulatívnych obchodníkov a investorov v rastúce ceny, ktoré sa blížia najnižším hodnotám za viac ako desať rokov. Toto znižuje riziko ďalších výpredajov súvisiacich s makroekonomickými faktormi. Okrem toho horúce a suché počasie inde vyvoláva obavy v poľnohospodárstve a zvyšuje celosvetový dopyt po zemnom plyne na chladenie.

Ropa opäť prelomí ku koncu tretieho štvrťroka psychologicky dôležitú úroveň $80

Zdá sa, že obchodovanie s ropou bude pokračovať v doterajšom trende aj v treťom štvrťroku, kedy obavy z globálneho ekonomického rastu a ich vplyvu na dopyt po rope budú naďalej kompenzované ochotou kľúčových členov OPEC+ obetovať svoje príjmy a podiel na trhu s cieľom podporiť cenu. „Celkovo sa domnievame, že sa ceny blížia k minimu cyklu, ale nemožno vylúčiť ani niekoľko ďalších náročných mesiacov, predovšetkým kvôli obavám, že sa nepodarí dosiahnuť výrazné zvýšenie dopytu, ako predpovedá OPEC a IEA,“ komentuje scenár pre čierne zlato komoditný expert Saxo Bank Ole Hansen.

OPEC sa môže stretávať s niekoľkými náročnými mesiacmi, ak Saudskej Arábii, ktorá oznámila jednostranné zníženie produkcie, nevyjde obnovenie dopytu. Toto by vytvorilo tlak na ostatných producentov, aby aj oni obmedzili svoju produkciu. „Faktickému vodcovi OPEC sa zatiaľ podarilo vyslať signál podpory, ktorý môže pomôcť zabrániť hlbšej korekcii, zatiaľ čo prípadné oživenie, ku ktorému podľa nášho názoru dôjde, pripraví pôdu pre vyššie ceny ropy,“ dodáva Hansen. Dovtedy bude ropa Brent podľa neho pravdepodobne stagnovať na hladine $70, kým sa ku koncu štvrťroka nakoniec prelomí späť nad psychologicky dôležitú úroveň $80, čím sa súčasné rozpätie 70-80 dolárov posunie o 5-10 dolárov vyššie, kde sa bude obchodovať pred koncom roka.

Zlato by mohlo dosiahnuť nový rekord vysoko nad 2100 USD do konca roka

zlato
Zlato

Počas druhého štvrťroka sa vyčerpala rally drahých kovov, keďže rastúce akciové trhy znižovali potrebu alternatívnych investícií. Súčasne centrálne banky pokračovali vo zvyšovaní sadzieb na riešenie inflácie. Aj keď je možné, že inflácia ďalej klesne, stále existuje čoraz väčšie riziko, že dlhodobá inflácia zostane výrazne nad cieľovým rozpätím 2 až 2,5 %. „Zatiaľ čo krátkodobý výhľad pre zlato poukazuje na ďalšiu konsolidáciu pod 2 000 dolárov za uncu, pre zlato a striebro si nateraz ponechávame celkový býčí výhľad. Poháňať ho budú najmä pokračujúca slabosť dolára, ekonomické spomalenie, v dôsledku čoho sú súčasné zisky na akciovom trhu neudržateľné (to následne vedie k čerstvému bezpečnému dopytu po drahých kovoch), pokračujúci dopyt zo strany centrálnych bánk, lepkavá inflácia v USA, kde sa snažia dosiahnuť 2,5% (ak sa im to aj podarí, pravdepodobne to spustí preceňovanie reálnych výnosov, ktoré bude podporovať zlato), a tiež multipolárny svet, ktorý zvýši geopolitickú „teplotu“. Celkovo a na základe spomenutých očakávaní a predpokladov vidíme potenciál zlata dosiahnuť čerstvý rekord vysoko nad 2100 USD do konca roka,“ očakáva komoditný expert Saxo Bank.

Meď je a bude kráľom

Meď strávila väčšinu druhého štvrťroka v defenzíve, čakajúca najmä na stimuly pre nakopnutie čínskej ekonomiky. „Či už budú alebo nie, považujem súčasnú slabosť medi za dočasnú, pretože téma zelenej transformácie bude v nadchádzajúcich rokoch naďalej poskytovať silný vietor do plachiet pre takzvané zelené kovy, ktorých kráľom je meď – najlepší elektricky vodivý kov, potrebný v batériách, elektrických trakčných motoroch, pri výrobe energie z obnoviteľných zdrojov, skladovaní energie a modernizácii siete,“ vysvetľuje O. Hansen. Cenu budú podporovať aj problémy ťažby, keďže baníci už teraz hlásia nižšiu kvalitu rudy, rastúce výrobné náklady, a tiež v priamom prenose vidíme zmenu klímy a vládne zásahy.

Cenu potravín poháňa počasie

Po ročnom poklese sa sektor obilnín pridal k rally, ktorá ožila v reakcii na obavy o škodlivý vplyv sucha v kľúčových produkčných regiónoch na severnej pologuli. Nezvyčajne suché podmienky významných pestovateľských oblastí od Čierneho mora cez severnú Európu až po USA spôsobili obnovenie záujmu o obilniny.

K tomuto vývoju dochádza navyše v čase, keď sú trhy vo vysokej pohotovosti pre riziko vplyvu El Niña, ktorý sa vyformoval už o mesiac alebo dva skôr ako väčšina jeho predchodcov. Vedúci úradu NOAA pre predpoveď El Niño/La Niña uviedol, že práve tento časový náskok mu poskytne priestor na rast, čím sa zvýši riziko nepredvídateľných udalostí v najbližších mesiacoch. El Niño silne vychýli Austráliu smerom k suchším a teplejším podmienkam, pričom severné krajiny Južnej Ameriky – Brazília, Kolumbia a Venezuela – budú pravdepodobne tiež suchšie a v juhovýchodnej Argentíne a časti Čile budú naopak zrážky intenzívnejšie. India a Indonézia majú tiež tendenciu ostať suché až do augusta v El Niños.

Okrem toho by celosvetovú konkurenciu o túto žiadanú plodinu mohla zvýšiť vyhliadka na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine, ktorá by mohla ohroziť dodávky z čiernomorskej oblasti, a Čína, ktorá sa po problémoch s počasím na domácom trhu stala najväčším dovozcom pšenice na svete s Austráliou na čele dodávateľov.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre