Klimatické zmeny môžu spôsobiť rýchlejší rast cien potravín

polnohospodarstvo

V júni sme boli svedkami výnimočného rastu akcií poľnohospodárskych firiem. Fond iShares Agribusiness UCITS ETF zaznamenal impozantný rast o 8,1 %, čo je výrazne viac než rast globálnych akcií všetkých sektorov, ktorý dosiahol 5,1 %.

Rast poháňajú najmä komodity pšenica a sója, ktoré reagujú na horšie vyhliadky úrody v dôsledu sucha na severnej pologuli. Pestovatelia zostávajú v pohotovosti kvôli hrozbe El Niño, ktorý by ešte mohol situáciu s úrodou zhoršiť. Firmy zamerané na skladovanie, dopravu, stroje, osivá a hnojivá si však vedú veľmi dobre v rámci agropodnikania.

Graf: iShares Agribusiness UCITS ETF vs svetový index MSCI, jún 2023 | Source: Bloomberg

Saxo Bank už počas pandémie varovala, že ceny potravín prispievajú k inflácii už desaťročia takmer nulovo. „Klimatické zmeny a nevyspytateľnejšie poveternostné podmienky však vyvíjajú na rast cien veľký tlak. Anualizovaný svetový index cien potravín OSN sa od roku 1990 zvýšil len o 2 %, čo hovorí, že ceny potravín stúpli menej ako celková cenová hladina. Ak to počítame od roku 2003, tak sú to 4 % ročne. Takéto alebo ešte vyššie číslo nie je neprimeraným dlhodobým očakávaním, a preto sa na sektor poľnohospodárstva pozeráme s pozitívnym výhľadom,“ vysvetľuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Poľnohospodárskym spoločnostam pomáhajú aj moderného technológie, čoho príkladom je aj spoločnosť Deere, popredný svetový výrobca poľnohospodárskych strojov. „Senzory a pokročilá analýza dát sa integrujú priamo do riešení pre poľnohospodárov, čo z neho robí čoraz zaujímavejší sektor,“ hovorí odborník Saxo Bank. Vďaka tomu se Deere nachádza medzi 10 najväčšími holdigami v iShares Agribusiness UCITS ETF.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre