Poľnohospodárska rally pokračuje

Potraviny a jedlo sú čoraz drahšie. Index Bloomberg Agriculture, ktorý sleduje kôš hlavných futures na potravinové komodity, dosiahol nové päťročné maximum. Na čele potarvinovej rally stoja káva, jedlé oleje, pšenica a cukor. Vianočné pečenie sa určite predraží! 

„Za výraznými prírastkami sú rôzne dôvody, ale so spoločnými menovateľmi, ktorým sú problémové počasie, prudký nárast postpandemického dopytu, ktorý spôsobil rozsiahle narušenie dodávateľských reťazcov a rastúce výrobné náklady z dôvodu prudkého nárastu cien hnojív a palív,“ vysvetľuje Ole Hansen, šéf komoditných stratégií Saxo Bank.

Meteorologický fenomén La Ninã môže podľa predpovedí prevládať počas nadchádzajúcej zimy na severnej pologuli. Ten môže viesť k záplavám, suchu a nižším teplotám na celom svete a je tak hrozbou pre poľnohospodárov. 

Ceny hnojív v posledných mesiacoch prudko vzrástli v dôsledku stúpajúcich cien zemného plynu. To prinútilo niektoré európske výrobné závody zastaviť, alebo znížiť výrobu. Indexy hnojív sledujúce ceny v Severnej Amerike a západnej Európe sa obchodujú o viac ako 200 % nad päťročným priemerom. Prudký nárast vyvolal obavy, že poľnohospodári môžu znížiť používanie hnojív, alebo presunúť viac hektárov na plodiny, ktoré vyžadujú menej živín. Pokles výnosov by potom mohol vytlačiť ceny ešte vyššie, čím by sa zhoršila už aj tak silná inflácia potravín.

Problémy v dodávateľských reťazcoch: Preťažené prístavy, nedostatok kontajnerov a stúpajúce ceny na všetkých hlavných dopravných trasách po celom svete, najmä však z produkčného centra v Ázii do veľkých prístavov v Európe a USA sa bytostne dotýkajú aj potravín, ktoré sa prepravujú v špeciálnych kontajneroch.

Káva Arabica sa obchoduje na deväťročnom maxime, pričom výhľad nie je o nič lepší po tom ako v Brazílii mráz a sucho zasiahli úrodu. Okrem počasia sa trh musel vysporiadať aj s vysokými cenami kontajnerov, prudkými nárastmi cien hnojív a problémami pražiarní v Európe, ktoré mali problém získať zásoby od alternatívnych výrobcov v Kolumbii a Vietname. Aby to nebolo málo, v Etiópii, ktorá je tretím najväčším pestovateľom kávy Arabica, teraz stúpa aj riziko občianskej vojny a rok 2022 sa ukazuje ako ďalší so slabou úrodou.

Pšenica: Z hľadiska globálnej potravinovej bezpečnosti je pokračujúci rast globálnych cien pšenice ešte väčším problémom. Minulý týždeň sme boli svedkami, ako sa futures na pšenicu v Chicagu vyšplhali na najvyššiu úroveň za posledných deväť rokov, zatiaľ čo tu v Európe sa benchmarkový kontrakt Paris Milling Wheat obchoduje tesne pod 300 EUR za tonu, čo je historicky najvyššia cena. Rovnako ako pri káve, najväčšie vrásky na tvári spôsobujú obavy z počasia, ale aj slabá úroda v Severnej Amerike a tiež medziročný pokles exportu z Ruska, najväčšieho svetového vývozcu.

Tento vývoj vyvolal zvýšený dopyt po pšenici z európskych zdrojov. S  vyhliadkou na ďalší potenciálne náročný rok úrody v roku 2022 spôsobený počasím a vysokými nákladmi na hnojivá niektorí z hlavných dovozcov nedávno zvýšili tempo nákupu, aby ochladili miestne ceny potravín a zabezpečili si tak zásoby pred zimou. S kupujúcimi, ktorí čoraz viac súťažia o dodávky, bude trh hľadať určitú úľavu od nadchádzajúcej a sľubne vyzerajúcej úrody v Argentíne a Austrálii, ktorá sa bude zbierať odteraz až do januára.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre