Ropa zdražuje kvôli Číne. Môže to priniesť aj vyššie ceny na pumpách

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA), rovnako ako aj OPEC vo svojej júnovej správe uvádzajú, že v roku 2023 očakávajú zvýšený dopyt po rope. Ten by sa podľa IEA mal zvýšiť o 0,2 milióna barelov denne na 2,4 milióna barelov, čím by sa celková spotreba mala dostať na rekordných 102,3 milióna barelov denne.

„Už pred touto správou smerovali ceny ropy nahor a to vďaka priaznivejšiemu rizikovému sentimentu na trhu a očakávaným novým opatreniam Pekingu na podporu čínskej ekonomiky, ktorá stále nie je v dobrej forme,“ uvádza komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Navyše, analytici posledný mesiac svorne predpovedali zníženie ponuky v druhej polovici roka. Po poslednom znížení produkcie zo strany Saudskej Arábie to vyzerá, že k tomu naozaj dôjde. To hovorí v prospech narastajúceho deficitu na trhu a vyššej ceny. No obraz nemusí byť nevyhnutne takýto. Komoditný stratég Saxo Bank varuje, že „vzhľadom na to, že takmer polovica OPEC-om očakávaného nárastu dopytu o 2,5 milióna barelov denne v roku 2023 je už v cene čierneho zlata premietnutá, existuje určitý priestor na sklamanie pre investorov, ak globálny dopyt neporastie takýmto tempom.“ Ten bude závisieť najmä od smerovania kľúčových ekonomík, vrátane Číny a USA, ktoré je stále nejasné.

Saxo Bank preto nateraz naďalej očakáva, že sa cena ropy bude v nasledujúcich mesiacoch obchodovať v užšom pásme, a to až dovtedy, kým sa smerovanie kľúčových ekonomík, vrátane Číny a USA, stane jasnejším. „Dolná hranica intervalu sa usadila tesne pod 72 USD za barel ropy Brent. Trhy sa pravdepodobne obávajú, že nižšie ceny by mohli vyústiť do ďalšieho zníženia produkcie zo strany OPEC-u.  Z technického hľadiska bude úroveň 80 USD/bbl predstavovať hornú hranicu značnej rezistencie,“ očakáva Ole Hansen.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre