Saudi chcú drahšiu ropu. Cena ropy okamžite reaguje na ich krok

ropné pole

Cena americkej ropy WTI dnes získava takmer 2 percentá na 73,10 dolárov za barel, severomorská ropa Brent pridáva 1,76 % na 77,47 USD. Ropný trh reaguje na rozhodnutie Saudskej Arábie znížiť od budúceho mesiaca produkciu ropy o 1 milión barelov denne. Produkcia najväčšieho svetového exportéra ropy sa tak má znížiť z májových 10 miliónov barelov na 9 miliónov barelov denne.

Združenie OPEC+, ktoré zahŕňa členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom, sa v nedeľu vo Viedni dohodlo, že pôvodné škrty v produkcii budú platiť do konca roka 2024 (predtým to bolo do konca roka 2023).

Ako pre agentúru Reuters uviedol zakladateľ Black Gold Investors, Gary Ross, Saudi naplnili obavy špekulantov a ukázali, že chcú jednoznačne vyššie ceny ropy.

„Opäť sa ukázalo, že Saudská Arábia je ochotná konať jednostranne, aby stabilizovala ceny ropy,” uviedol pre CNBC Bob McNally, prezident analytickej firmy Rapidan Energy.

Banka Goldman Sachs sa domnieva, že tento krok môže cenu ropy zvýšiť až o 1 až 6 dolárov, v závislosti od toho, ako dlho bude zníženie produkcie trvať.

Zoskupenie OPEC+ má významný podiel na celosvetovej ťažbe ropy vo výške približne 40 % a na vývoze sa podieľa 60 percentami. Preto akékoľvek politické rozhodnutia tejto skupiny dokáže významne ovplyvniť cenu ropy.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI za posledný rok

Graf: Vývoj ceny ropy WTI za posledný rok (nasdaq.com)
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre