Fed pozastavil agresívne zvyšovanie sadzieb. Trhy však mierne zaskočil

Šéf Fedu Jerome Powell
Šéf Fedu Jerome Powell (Foto: Flickr)

Americká centrálna banka (Fed) na júnovom zasadnutí menového výboru potvrdila očakávania a ponechala základnú úrokovú sadzbu na úrovni 5,00 – 5,25 %. Fed tým pozastavil agresívnu sériu zvyšovania sadzieb, keďže v máji zvýšil sadzby desiatykrát za sebou. Rozhodnutie bolo jednomyseľné.

Členovia menového výboru zároveň naznačili, že len dočasne pozastavili zvyšovanie sadzieb a očakávajú, že do konca roka by sa základná úroková sadzba mohla zvýšiť o pol percentuálneho bodu. Centrálna banka to zdôvodňuje tým, že ekonomika je stále silná a pokles inflácie je pomalší.

Prekvapivým aspektom bol tzv. “dot chart”, v ktorom členovia FOMC naznačili svoje očakávania pre vyššie sadzby. Z bodového grafu vyplýva, že stredná očakávaná hodnota sadzieb sa posunula na úroveň 5,6 % do konca roka 2023. Za predpokladu, že Fed sa bude pohybovať v štvrťbodových intervaloch, znamenalo by to ďalšie dve zvýšenia sadzieb. Avšak trhy pred zasadnutím očakávali len jedno zvýšenie do konca roka.

Vývoj sadzieb od roku 2006

Oznámenie o možnom ďalšom sprísnení menovej politiky zaskočilo investorov a akciový index Dow Jones v priebehu niekoľkých minút oslabil o 1 %. Neskôr časť strát zmazal a uzavrel nižšie o 0,68 % na 33 979 bodov.

Fed na májovom zasadnutí zvýšil sadzby desiatykrát za sebou, čím posunul hlavnú úrokovú sadzbu na najvyššiu úroveň od roku 2006. Centrálni bankári uviedli, že potrvá ďalších šesť týždňov, kým posúdia dopady doterajších krokov a ekonomických dát.

Počas tlačovej konferencie šéf Fedu Jerome Powell povedal, že menový výbor ešte nie je rozhodnutý, či sa sadzby zvýšia v júli. „Ľudia očakávali jastrabiu pauzu a dostali veľmi jastrabiu pauzu,” povedal David Russell, viceprezident pre spravodajstvo o trhu v TradeStation. „Vzhľadom na silný trh práce má Fed priestor na potlačenie inflácie a nechce prepásť svoju šancu,” hovorí Russell.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre