Dve veľké žaloby môžu významne zmeniť celý kryptotrh

Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) podala žalobu na najväčšiu krypto burzu na svete Binance a jej spoluzakladateľa a CEO Changpenga Zhao za to, že umelo zvyšovali objemy svojich obchodov, odkláňali a miešali finančné prostriedky zákazníkov a prevádzkujú neregistrovanú burzu cenných papierov. O deň neskôr SEC žalovala aj Coinbase za prevádzkovanie neregistrovanej burzy cenných papierov.

Obvinenia vznesené voči Binance pripomínajú kolaps burzy FTX v novembri 2022, v dôsledku čoho bolo kryptoodvetie zrazené na kolená. Experti sa teraz zhodujú, že klasifikácia kryptomien ako cenných papierov by negatívne ovplyvnila trh v nasledujúcich rokoch.

Americká komisia pre cenné papiere a burzu požiadala o dočasné súdne obmedzenie činnosti a zmrazenie aktív Binance v USA. Obvinenia vznesené voči najväčej kryptomenovej burze sú zásadné. „Hoci Binance ešte vinu nedokázali, účastníci trhu musia zvážiť aj toto riziko. To by znamenalo vážne právne dôsledky pre Binance, ktoré vyvolajú reťazovú reakciu v celom odvetví, podobne ako to bolo v prípade FTX v novembri 2022. Najmä preto, že Binance je zďaleka najväčšia a najlikvidnejšia kryptoburza,“ hovorí Mads Eberhardt, kryptoanalytik Saxo Bank. Binance vo svojom vyhlásení uviedla, že bude s orgánmi plne spolupracovať.

Coinbase tvrdí, že to nie sú cenné papiere

SEC zažalovala aj Coinbase za to, že prevádzkuje neregistrovanú burzu cenných papierov. Podľa nej Coinbase narába na svojej platforme s cennými papiermi, vrátane prominentných kryptomien ako Solana, Cardano, Polygon či Filecoin. SEC Ethereum ako cenný papier neuvádza. „SEC však tvrdí, že stávková služba Coinbase, vrátane Etherea, predstavuje investičnú zmluvu, čím samotný produkt zahŕňa cenné papiere,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank.

Coinbase už pred obvinením SEC uviedla, že s cennými papiermi neobchoduje. Argumentuje tým, že zmienené kryptomeny a stávková služba firmy cennými papiermi nie sú. Po obvinení spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Coinbase Brian Armstrong vyhlásil, že Coinbase bude so bojovať SEC na súde a že v tejto chvíli svoju službu neukončí.

Aj keď sú  obvinenia voči Coinbase menej závažné ako tie voči Binance, túto záležitosť by trh nemal podľa Eberhardta podceňovať. „Otázka, či sú kryptomeny cennými papiermi alebo nie, sa javí ako existenčná záležitosť pre kryptopriemysel. Klasifikácia väčšiny kryptomien ako cenné papiere by spôsobila, že by na americkom trhu čelili oveľa väčšej regulačnej kontrole, ak by s týmito kryptomenami mohli vôbec narábať,“ odhaduje kryptoanalytik Saxo Bank. Dodáva, že ak sa po príklade USA pridajú ďalšie krajiny, bezpečnostné označenie sa stane osudom väčšiny kryptomien po celom svete.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre