O tohtoročných cenách ropy rozhodne tento najdôležitejší faktor, hovorí šéf IEA

tankovanie

Podľa Fatiha Birola, riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), čínska ekonomika a jej dopyt po rope budú tento rok tým najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvní ceny ropy. A to aj v prípade, ak sa zoskupenie OPEC+ pokúsi tlačiť ceny tejto komodity nahor.

„Pokiaľ ide o ropný trh, ako obvykle tu existuje veľa neistôt, no ak mám vybrať tú najdôležitejšiu, je to Čína,“ povedal Birol v rozhovore pre Bloomberg TV.

Birol zdôraznil, že ak by došlo k oslabeniu čínskej ekonomiky alebo by bol jej hospodársky rast nižší, mohlo by to viesť k medvediemu sentimentu. Zároveň očakáva, že Čína bude tvoriť až 60 % celosvetového rastu dopytu po rope v tomto roku.

Na nedávnom zasadnutí zoskupenia OPEC+ sa producenti dohodli, že zachovanú súčasné škrty v produkcii až do konca roku 2024. Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, sa navyše dobrovoľne rozhodla, že v júli zníži svoju produkciu o 1 milión barelov denne. Saudskoarabský minister energetiky povedal, že tieto škrty môžu byť predlžené aj po júli.

Šéf IEA sa na začiatku tohto týždňa vyjadril, že po predĺžení škrtov OPEC+ do roku 2024 a oznámení Saudskej Arábie o dodatočnom znížení produkcie je pravdepodobné, že ceny ropy porastú.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre