Spojeným štátom hrozí platobná neschopnosť. Trhy môže zachvátiť panika

americký dolár

Už začiatkom júna môžu Spojené štáty čeliť platobnej neschopnosti. Stane sa tak v prípade, že Kongres neschváli navýšenie existujúceho dlhového stropu vo výške 31,4 bilióna dolárov. Dlhový limit určuje, koľko si môže americká vláda požičať na bežnú prevádzku, ako je financovanie armády, platy štátnych zamestnancov či platby úrokov z vládnych dlhopisov.

V posledných rokoch sa zo zvýšenia dlhového stropu stal politický boj medzi demokratmi a republikánmi. Republikáni, ktorí získali kontrolu nad Snemovňou reprezentatov, sú ochotní navýšiť dlhový strop len za podmienky, ak bude uzákonené obmedzenie výdavkov.

Na súčasný dlhový strop 31,4 bilióna dolárov vláda USA narazila už v januári, avšak ministerstvo financií využilo mimoriadne opatrenia, cez ktoré vláda mohla čerpať viac peňazí.

Ministerka financií Janet Yellenová už skôr varovala, že už 1. júna môže mať krajina nedostatok finančných prostriedkov na splnenie finančných záväzkov. Podľa nej by zlyhanie dlhu USA spôsobilo „ekonomickú a finančnú katastrofu.“

Janet Yellenová
Janet Yellenová (Foto: Flickr)

„Predstava nesplatenia nášho dlhu je niečo, čo by tak vážne podkopalo americkú a svetovú ekonomiku, že by to mal každý považovať za nemysliteľné,“ uviedla Yellenová na okraj rokovaní skupiny G7. „Neexistuje žiadna dobrá alternatíva, ktorá by nás zachránila pred katastrofou. Nechcem hodnotiť, ktorá zlá alternatíva je lepšia ako ostatné, ale jediná rozumná vec je zvýšiť dlhový strop a vyhnúť sa hrozným následkom, ktoré prídu,“ povedala Yellenová.

Pred negatívnymi dopadmi dlhového defaultu varuje aj Jamie Dimon, generálny riaditeľ banky JP Morgan. Vo štvrtkovom rozhovore pre Bloomberg uviedol, že platobná neschopnosť USA by bola „potenciálne katastrofálna“ a vyvolala by na trhoch paniku. Ako dodal, mohlo by to ovplyvniť finančné trhy po celom svete.

Dimon povedal, že JPMorgan, najväčšia americká banka s aktívami okolo 3,7 bilióna dolárov, sa pripravuje na riziko amerického zlyhania. Podľa neho by táto udalosť zasiahla finančný svet a ovplyvnila by kontrakty, kolaterál, zúčtovacie strediská a klientov po celom svete. Dimon zároveň nabáda predstaviteľov oboch hlavných strán, aby urobili kompromis a vyhli sa ničivým dôsledkom. „Prosím, dohodnite sa,“ povedal v rozhovore šéf JP Morgan.

Zdroje: cnbc.com; cnn.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre