Investovanie počas inflácie: ktoré aktíva stoja za pozornosť?

inflácia

Nakoľko sme v poslednej dobe svedkami extrémne vysokej inflácie, dostáva sa do popredia otázka, ako v tomto prostredí investovať. Zatiaľ čo vysoká inflácia negatívne ovplyvňuje kúpnu silu jednotlivcov (a tým pádom aj agregátny dopyt), niektoré oblasti z nej môžu profitovať. Jedná sa najmä o hmotné aktíva, ktorým sa historicky zvyklo dariť počas vysoko-inflačných období. Takýmito aktívami sú najmä nehnuteľnosti, drahé kovy, komodity, kryptomeny, či akciový trh ako celok.

Nehnuteľnosti

Od roku 1991 sa priemerná ročná hodnota nehnuteľností zvyšovala o približne 4 %, čo dostatočne pokryje infláciu, ktorá za normálnych okolností osciluje okolo úrovne 2 %. Investovanie do nehnuteľností je preto jednou z najlukratívnejších foriem investovania. Posledné roky však zažívame niečo, čo sa s určitosťou za normálne okolnosti považovať nedá.

Ceny nehnuteľností však aj s vyššou infláciou stúpajú, nakoľko sa zvyšujú aj ceny energií a hodnota prenájmu. Jednou z možností pre zníženie rizika je investovanie do verejných spoločností, ktoré vlastnia nehnuteľnosti a generujú stabilný zisk z prenájmu ich aktív. Väčšina z nich sú verejne obchodovateľné na burze. Sú tým pádom vysoko likvidné, v čom majú oproti fyzickému investovaniu do nehnuteľností ďalšiu výhodu. Tieto spoločnosti nájdete pod názvom Real estate investment trust (REIT). Príjmy generujú z prenájmov apartmánov, hotelov, kancelárií, skladov a pod., z ktorých následne vyplácajú investorom pravidelné dividendy. Takýto typ investovania do nehnuteľností výrazne znižuje riziko pre investorov a zvyšuje likviditu ich investovaného kapitálu.

Drahé kovy

Po stáročia boli považované ako prostriedok výmeny a dodnes ostali významným nástrojom investovania. Najvhodnejším časom kúpy zlata či striebra je práve moment, kedy klasické fiat meny strácajú hodnotu kvôli inflácii. Nákup je možné zrealizovať priamou fyzickou formou cez makléra, prípadne nepriamo – investovaním do ETF, ktoré krivku zlata či striebra kopírujú. Nepriama investícia zahŕňa omnoho nižšie riziko. Čítaj tiež: Ako investovať do zlata

zlato

Komodity

Počas rastu inflácie je typické pre komodity prudké zvyšovanie ich cien. Pre využitie takejto investičnej príležitosti je dôležité načasovanie, nakoľko sa komoditný trh riadi ponukou a dopytom. Významnú rolu tu hrajú spoločenské udalosti, ktoré môžu ceny komodít vystreliť do výšin. Mnoho investorov zarobilo na zvýšení cien ropy po ruskej invázii, či na stúpaní cien dreva počas pandémie koronavírusu. Nakoľko dopyt po týchto komoditách ostal približne stabilný, investori na zvýšení ich cien extrémne profitovali.

Dôležité je teda sledovať dianie vo svete a vedieť promptne reagovať na udalosti, ktoré pravdepodobne pohnú s cenami jednotlivých komodít. V prípade bezpečnejšieho investovania je odporúčané zamerať sa opäť na ETF fondy, ktoré kopírujú komoditné indexy.

Kryptomeny

Vďaka obmedzenej ponuke sú kryptomeny teoreticky chránené proti zvyšovaniu inflácie. Nakoľko sa stále jedná o relatívne nový spôsob investovania, chýbajú historické dáta, ktoré by dokumentovali vplyv inflácie na digitálne aktíva. Volatilita kryptomien je extrémne vysoká a tento typ investovania je vysoko rizikový, má však potenciál prinášať zisky aj počas inflačných čias. A to z toho dôvodu, že digitálne meny vedia podržať svoju hodnotu vďaka obmedzenej ponuke a náročnosti ťažby, ktorá chráni trh pred zaplavením novými kryptomenami.

bitcoin

Akciový trh

Dôležité je si uvedomiť významnú rolu akciového trhu, ktorý reprezentuje akciový index S&P 500. Z dlhodobého hľadiska je index 500 najväčších spoločností historicky najvýkonnejší, čo dokumentuje aj nasledujúci graf.

Graf: akciový trh vs. inflácia (1928-2020)

Akciový trh vs. inflácia
Zdroj: awealthofcommonsense.com

Vďaka kolektívnej sile dosahovať čo najlepšie výsledky je preto spoločná výkonnosť najväčších spoločností sveta historicky overenou taktikou, ako dlhodobo zhodnotiť svoje prostriedky a poraziť infláciu.

Udalosti, ktoré posledné roky otriasajú svetom, narušujú výrazným spôsobom svet investovania. Dôvera a trpezlivosť investorov sú ťažko skúšanými aspektami, nakoľko sa predikovanie vývoja stáva čoraz zložitejším. Počas inflačných období je nutné vyzbrojiť sa pevnými nervami a zvážiť, či nie je vhodné presunúť časť kapitálu do spomenutých aktív, ktoré dokážu s infláciou viesť rovný boj, prípadne na nej aj profitovať.

Zdroje: entrepreneur.com; investopedia; forbes.com; cnbc.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre