Zákaz kryptomien by sme nemali vylúčiť, hovorí riaditeľka MMF

Rada pre finančnú stabilitu, Medzinárodný menový fond (MMF) a Banka pre medzinárodné zúčtovanie sa zaviazali, že poskytnú základ pre reguláciu súkromných kryptomien. Uviedla to generálna riaditeľka MMF Kristalina Georgievová.

„Krypto aktíva sú ničím, nemožno ich akceptovať ako zákonné platidlo,“ povedala Georgievová, ktorá vyzýva na väčšiu reguláciu.

„Ak sa regulácia bude prijímať pomaly a krypto aktíva budú predstavovať vyššie riziko pre spotrebiteľov a potenciálne aj pre finančnú stabilitu“, možnosť zákazu kryptomien „by sme nemali stiahnuť zo stola,“ povedala Georgievová s odvolaním sa na krajiny ako India, ktoré túto možnosť skúmali v minulosti. Ako dodala, pokiaľ bude existovať väčšia predvídateľnosť a ochrana spotrebiteľa, takéto opatrenia nebudú potrebné.

Riaditeľka MMF hovorí, že okolo digitálnych mien je „stále veľa nejasností“ a „cieľom MMF je rozlišovať medzi digitálnymi menami centrálnych bánk, ktoré sú podporované štátom a verejnými kryptoaktívami a stablecoinmi.“

MMF už vo svojom minuloročnom dokumente uviedol, že regulácia kryptomien „nemá byť vnímaná ako potláčanie inovácií, ale skôr ako budovanie dôvery“.

Zdroje: decrypt.co; fortune.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre