Ťažba kryptomien: aké sú aktuálne trendy?

ťažba kryptomeny
ťažba kryptomeny

Pod ťažbou kryptomien rozumieme proces overovania a pridávania nových transakcií v blockchaine. Mnohí kryptonadšenci sa však pýtajú: je ťažba kryptomien ešte hospodárna? Vyplatí sa? Na to sa nedá jednoznačne odpovedať, keďže na hospodárnosť ťažby vplýva mnoho faktorov, ako je cena kryptomeny, ktorú ťažíme, náročnosť ťažby, náklady na hardvér, náklady na elektrinu atď..

Na začiatku, keď sa ešte len bitcoin začal ťažiť, bolo možné dosiahnuť vysoký príjem aj s relatívne jednoduchým hardvérom. Avšak postupne, ako sa ťažba stala náročnejšou a zvýšil sa aj počet ťažiarov, sa príjem na jednotku výpočtového výkonu znížil. Aké sú súčasné trendy v ťažbe a čo môžeme očakávať v ďalších rokoch?

Rastúca konkurencia

Konkurencia v ťažbe kryptomien sa zvýšila, keďže na trh vstúpilo viac ťažiarov a tým vzrástla aj náročnosť ťažby. Ako píše portál cryptonews, obtiažnosť ťažby bude pravdepodobne ďalej rásť, keďže sa očakáva návrat čínskych baníkov, ktorí sa presunú z Číny do iných krajín.

Tzv. hash-rate siahol na historické maximá a môže ďalej rásť. Hashrate je výpočtová sila bitcoinovej siete a zakaždým, keď sa do siete pridajú noví ťažiari a zvyšuje sa konkurencia, zvýši sa aj náročnosť hashovania.

Presun na obnoviteľné zdroje energie

soláarna energia
Solárna energia

Lacná energia bola vždy hlavným faktorom, ktorý rozhodoval, či bude ťažba rentabilná alebo nie. Keďže ťažba kryptomien je energeticky náročná, do popredia sa dostáva aj environmentálna otázka a obavy o životné prostredie. Veľa ťažiarov sa presúva na obnoviteľné zdroje energie ako je solárna alebo veterná energia. Nielenže je to čistá energia bez emisií, z dlhodobého hľadiska sa javí ako cenovo výhodnejšia.

Nedostatok čipov

V budúcnosti sa počíta s vážnym nedostatkom čipov. Ťažobné stroje sú postavené na rovnakých polovodičových čipoch, aké sa využívajú aj pri výrobe elektromobilov, mobilných telefónov, tabletov a iných zariadení. Dopyt rastie, no ponuka sa nezvyšuje, čo vyvoláva obavy z nedostatku týchto súčiastok.

Lepší hardvér a technológie

Ako uvádza portál beincrypto.com, pokrok v hardvéri tiež výrazne ovplyvní budúcnosť ťažby kryptomien. Efektívnosť ťažobných zariadení sa bude s pokrokom technológie naďalej zlepšovať. To umožní baníkom vyťažiť viac kryptomien a zároveň spotrebovať menej energie.

Do popredia sa dostáva aj ponorné kvapalinové chladenie, pri ktorom sa ťažobné súpravy ponárajú do kvapaliny (väčšinou do dielektrického oleja). Ide o efektívny spôsob chladenia pre odvod tepla a taktiež zvýšenie výkonu. Ponorné chladenie, podobne ako vodné chladenie, predlžuje životnosť ťažobnej súpravy, znižuje energetický odpad a umožňuje pretaktovanie.

Regulácia

Na pozadí toho, ako rastie trh s virtuálnymi menami, sa aj vlády z celého sveta čoraz viac zaujímajú o reguláciu trhu s kryptomenami. Zatiaľ čo niektoré krajiny akceptovali ťažbu kryptomien a vytvorili pre ťažiarov výhodné regulačné prostredie, iné zaujali antagonistickejší postoj a obmedzili, ba dokonca úplne zakázali ťažobné operácie. Dá sa preto očakávať, že regulácia bude naďalej výrazne zasahovať do budúcnosti ťažby kryptomien.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre