Argentína a Brazília chcú vytvoriť spoločnú menu. Prekáža im závislosť na dolári

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva (Foto: Flickr/World Economic Forum)

Dve najväčšie ekonomiky Južnej Ameriky začali opäť diskutovať o vytvorení spoločnej „juhoamerickej“ meny. Správu priniesli miestne médiá po tom, ako brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navštívil Argentínu, čo bola jeho prvá zahraničná cesta od nástupu do úradu.

Lula na tlačovej konferencii v Buenos Aires uviedol, že prijatím spoločnej meny v rámci externého obchodu by sa obmedzila závislosť od amerického dolára. Práve jeho minuloročné prudké posilnenie negatívne pocítili krajiny po celom svete. Americký dolár v roku 2022 posilnil voči košu hlavných mien o 8 %, čím sa nielen predražil dovoz potravín a energií, ale taktiež sa zvýšili náklady na obsluhu dlhu denominovaného v dolároch.

Obe krajiny sú súčasťou obchodného bloku Mercosur, ktorý zahŕňa aj Paraguaj a Uruguaj. Vyjadrenia o vytvorení spoločnej meny sa pravidelne objavujú od jeho založenia v roku 1991. Podľa analytikov by teraz tieto plány mohli nadobudnúť konkrétnejšie obrysy, keďže obaja ľavicoví prezidenti majú dobré vzťahy a sú viac prepojení, než to bolo v prípade bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Investori napriek tomu pochybujú, že si tieto snahy získajú veľkú pozornosť. „Naozaj si nemyslím, že to niekam zájde,“ uviedol Win Thin, trhový stratég zo spoločnosti Brown Brothers Harriman. „Pre Brazíliu a Argentínu sa to zdá byť príliš ďaleká cesta,“ dodal Thin.

Ekonomická pozícia Brazílie je v uplynulých dvoch desaťročia oveľa pevnejšia ako v prípade Argentíny. „Dôveryhodnosť centrálnych bánk a inštitúcií v Brazílii je oveľa vyššia,“ poznamenal Thin.

Argentína, ktorá v roku 2020 po deviatykrát nesplatila svoj štátny dlh, je naďalej zmietaná vysokou infláciou, ktorá v decembri dosiahla 95 %. Snahy dostať situáciu pod kontrolu prinútili krajinu stiahnuť svoje zásoby devízových rezerv a obmedziť obchodné investície. Je preto zjavné, že nesúlad v hospodárskej politike a ekonomickej výkonnosti oboch krajín bude bariérou na vytvorenie spoločnej menovej únie.

Zdroj: cnn.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre