Čína rozširuje svoje nákupy zlata

zlato
Zlato

Čína hlási nárast svojich zlatých rezerv už druhý mesiac po sebe. Čínska ľudová banka (PBOC) zvýšila v decembri svoje zlaté rezervy o 30 ton. Vyplýva to z údajov na jej webovej stránke, ktoré zverejnila v sobotu.

V novembri centrálna banka zvýšila zlaté rezervy o 32 ton, pričom celkový objem rezerv dosahuje 2010 ton.

Centrálna banka Číny nie je jediná, ktorá má záujem o tento drahý kov. Ako informovala Svetová rada pre zlato (WGC), centrálne banky v treťom štvrťroku nakúpili celkovo až 400 metrických ton zlata, čo je rekordné množstvo. WGC poznamenala, že veľká časť z tohto množstva bola nakúpená anonymne a iba štvrtina z toho smerovala do verejne identifikovaných inštitúcií.

Čína predtým o svojich zlatých rezervách informovala len zriedka. Novembrový 32-tonový prírastok bol prvým nahláseným nákupom od septembra 2019. Predtým bol ohlásený nárast zlatých rezerv v októbri 2016. Aj keď oznámenie čínskej centrálnej banky prišlo z ničoho nič, nebolo prekvapením, pretože mnohí analytici sa domnievali, že krajina si počas roka vytvára zlaté rezervy.

Podľa expertov je ťažké špekulovať, prečo Čína oznámila svoje posledné nákupy. Pre krajinu je to však pokračovanie trendu a bežná aktivita, nakoľko zlato využíva na diverzifikáciu svojich rezev.

Zdroj: bloomberg.com; kitco.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre