Ghana oznámila, že pozastavuje splácanie zahraničného dlhu

Ghana

Ako informuje agentúra Reuters, ghanské ministerstvo financií v pondelok oznámilo, že pozastavuje platby pre určité kategórie zahraničného dlhu vrátane eurobondov, komerčných pôžičiek a väčšiny bilaterálnych dlhov.

Krajina sa ocitla v hlbokej hospodárskej kríze s nekontrolovateľnou infláciou, ktorá sa v novembri dostala nad 50 %. Kedysi bol tento západoafrický producent kakaa, ropy a zlata vnímaný ako žiarivá hviezda medzi rozvíjajúcimi sa ekonomikami, no v súčasnosti zápasí s prudko rastúcim dlhom. Podľa najnovších údajov centrálnej banky bol verejný dlh v septembri na úrovni 467,4 miliardy GHS (55 miliárd USD). Vláda uviedla, že 70 až 100 % príjmov míňa na platby úrokov.

Vláda „je pripravená zapojiť sa do diskusií so všetkými svojimi externými veriteľmi, aby bol dlh Ghany udržateľný“, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo financií.

V utorok Ghana oznámila, že dosiahla s Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodu o záchrannom balíku vo výške 3 miliárd dolárov. Dohoda s MMF prišla po tom, ako Ghana požiadala miestnych držiteľov dlhopisov, aby akceptovali straty z úrokových platieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre