Dlhopisový trh v USA vysiela varovný signál: blíži sa recesia?

americký dolár

Na trhu s dlhopismi môžeme v súčasnosti vidieť zvláštnu situáciu, keď sa výnosy krátkodobých dlhopisov dostali nad výnosy dlhodobých dlhopisov. Výnos 2-ročných amerických dlhopisov v stredu dosiahol 4,2 percenta, zatiaľ čo výnos 10-ročných dlhopisov predstavoval 3,4 %. Ide o tzv. inverziu výnosovej krivky, ktorú mnohí experti považujú za signál blížiacej sa recesie.

Ako informuje Financial Times, táto priepasť medzi krátkodobými a dlhodobými nákladmi na pôžičky je najvyššia od roku 1981. Je to znak toho, že Federálny rezervný systém (Fed) pravdepodobne nezmení svoj postoj v boji s infláciou, a to aj napriek tomu, že rastú obavy z recesie.

Financial Times pripomína, že inverzná výnosová krivka predchádzala každému ekonomickému poklesu v USA za posledných 50 rokov.

Aj generálny riaditeľ spoločnosti Starwood Capital, Barry Sternlicht, sa domnieva, že pokračujúce zvyšovanie sadzieb Fedom ženie ekonomiku USA priamo do recesie. Ako uviedol v utorok počas summitu Financial Advisor Summit, „myslí si, že v budúcom roku dôjde k ekonomickému poklesu a že predseda Fedu zistí, že to prehnali“. „Pozrite sa na inverziu výnosovej krivky – je najstrmšia, než kedykoľvek predtým,“ upozornil na situáciu na dlhopisovom trhu Sternlicht.

Otázkou teda zostáva: je súčasná situácia na americkom dlhopisovom trhu varovaním pred blížiaciou sa recesiou, alebo ide o falošný signál?

Zdroj: Financial Times
xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre