Akciové indexy sú v pohybe. Oplatí sa s nimi v krátkodobom horizonte obchodovať? A ak áno, ako?

V posledných týždňoch a mesiacoch sme boli svedkami veľmi vysokej volatility indexov. Vzhľadom na to, že denné pohyby o niekoľko percent sú čoraz častejšie, vyvstáva otázka, ako túto súčasnú situáciu využiť v náš prospech? Sezónni obchodníci s forexom, komoditami a inými nástrojmi tieto pohyby nepochybne vítajú, ale môžu byť zaujímavou príležitosťou aj pre nováčikov v obchodovaní.

Akciové indexy sú pre mnohých ľudí predovšetkým nástrojom spojeným s dlhodobým investovaním a veľká časť súčasných investičných „guru“ už dlho propaguje pravidelné investovanie do ETF založených na indexe S&P 500 a ďalších. Z dlhodobého hľadiska ide nepochybne o platnú investičnú stratégiu, ktorá štatisticky prináša úspech v dlhom časovom horizonte. Súčasná situácia však tomuto štýlu príliš nepraje: index S&P 500 je teraz približne na rovnakej úrovni ako pred dvoma rokmi, takže každý, kto začal pravidelne investovať do tohto indexu v posledných dvoch rokoch, je v mínuse. Z histórie vieme, že obrat príde, ako to bolo vždy predtým. Nanešťastie nevieme, kedy môžeme očakávať tento obrat. Hoci sa tento medvedí trh môže zdať dlhý, v minulosti trvali obdobia stagnácie niekedy roky, niekedy dokonca desaťročia, takže toto môže byť naozaj len začiatok. V takejto situácii môže krátkodobé obchodovanie aj s malou časťou vášho portfólia poskytnúť potrebnú alternatívu alebo diverzifikáciu.

Ak sa teda rozhodneme obchodovať s indexmi krátkodobo, čo to pre nás znamená? Obchodovanie sa v mnohom líši od dlhodobého investovania, aj keď stále hovoríme o tom istom indexe, ako je S&P 500. Hlavnou výhodou je možnosť ziskovosti v akomkoľvek prostredí. Ak kupujeme ETF, vo väčšine prípadov sme viazaní na rast ceny, pri obchodovaní môžeme mať úspešné obchody, keď trh rastie, klesá alebo dokonca ide do strany.

S tým však súvisí viacero špecifík: indexové deriváty sa obchodujú prostredníctvom finančnej páky, vďaka ktorej môžu aj v krátkom časovom horizonte priniesť veľké zisky. Na druhej strane, pákový efekt samozrejme prehlbuje aj potenciálne straty, ak sa trh vyvíja proti nám. V porovnaní s pasívnym investovaním je teda vždy potrebná väčšia opatrnosť, správna správa peňazí a celkovo viac aktivity.

Keďže táto téma je príliš rozsiahla na jeden článok, XTB v spolupráci s Tomášom Mirzajevom a Martinom Stiborom pripravila bezplatnú elektronickú knihu Stratégia pre obchodovanie  akciových indexov, ktorá vysvetľuje základy a bežné stratégie. Aj začiatočníci majú možnosť vyskúšať si obchodovanie s XTB v rámci testovacieho účtu bez potreby úplnej registrácie (TU).

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre