Výpredaj na kryptotrhu: bitcoin sa prepadol pod 19-tisíc USD

Cena najpopulárnejšej virtuálnej meny bitcoin sa prvýkrát za posledné dva mesiace ocitla pod úrovňou 19 000 USD. Aktuálne sa bitcoin obchoduje za 18 800 USD, čo je intradenný pokles o viac ako 6 %.

Výpredaj postihol aj ostatné kryptomeny a hodnota celého trhu s kryptomenami sa opäť dostala pod 1 bilión dolárov. O takmer 9 % oslabuje Ethereum na 1520 USD, Cardano stráca 8,32 % a Dogecoin odpisuje približne 7 %.

Ako uvádza CNBC, centrálne banky po celom svete sprísňujú svoju menovú politiku s cieľom skrotiť nekontrolovateľnú infláciu. Federálny rezervný systém (Fed) už podnikol sériu zvyšovania sadzieb v celkovej výške 2,25 percentuálneho bodu a trhy očakávajú ďalšie zvyšovanie. Tieto kroky posilňujú americký dolár, čo sa negatívne podpísalo pod rizikové aktíva vrátane kryptomien.

Trh s kryptomenami zaznamenal tento rok výrazné otrasy a bitcoin zo svojho maxima (november 2021) odpísal približne 60 % hodnoty. Analytici to pripisujú náročným prostredím pre rizikové aktíva, a taktiež bankrotom rôznych kryptoprojektov, viď napr. kolaps stablecoinu Terra.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre