Stablecoin Terra je „mŕtvy“

Pred krátkym časom sa najväčší decentralizovaný stablecoin TerraUSD ešte len mierne odpútal od dolára, na ktorý bol naviazaný, aby o týždeň neskôr bol spolu so svojim pôvodným tokenom Terra (LUNA) prakticky „mŕtvy“. Natoľko sa mu totiž podarilo oddialiť od amerického dolára. TerraUSD sa teraz obchoduje za 0,078 dolára, čo je ďaleko od želanej ceny 1 dolár.

Pred týmito udalosťami existovali zásoby TerraUSD v hodnote okolo 18 miliárd, zatiaľ čo teraz je to len okolo 11 miliárd. Aby sa časť tejto zásoby mohla zameniť, jej pôvodný token Terra prešiel hyperinfláciou a namiesto pôvodnej ceny približne 82 dolárov sa Terra teraz obchoduje za 0,00019 dolára. „Priznajme si, že Terra je v stave klinickej smrti, ale následky sú väčšie ako len dopady na ekosystém Terra,“ varuje kryptoanalytik Saxo Bank Mads Eberhardt.

Takýto kolaps Terry priťahuje pozornosť regulátorov na celom svete. Kryptotrh sa za posledné 2 roky podstatne rozrástol do veľkosti, v ktorej už môže predstavovať systémové riziko aj pre iné triedy aktív. „Regulátori nemôžu nečinne sedieť a nechať toto riziko nekontrolovateľne rásť, takže v určitom momente budú musieť reagovať, aby obmedzili potenciálne riziko kryptomien,“ hovorí M. Eberhardt. Dodáva, že ak regulačné orgány nemali pred týždňom dostatok dôvodov na silnú intervenciu, teraz ju už určite majú. „Ak sa kompetentní rozhodnú, budú mať v rukách všetko potrebné na to, aby tento priemysel pochovali prostredníctvom regulácie,“ očakáva kryptoanalytik Saxo Bank. Je však podľa neho dôležité zdôrazniť, že regulácia môže byť pre stablecoiny aj prospešná. Napríklad Spojené kráľovstvo plánuje legalizovať platby stablecoinmi na podporu inovácií, z čoho bude v konečnom dôsledku profitovať celý kryptotrh.

Keďže poznáme „rýchlosť“ reakcií regulátorov, riziko tvrdej regulácie nie je krátkodobým rizikom. Čo je však aktuálne v krátkodobom horizonte, je podľa Eberhardta riziko iných stablecoinov, konkrétne najväčšieho stablecoinového Tethera (USDT). „Po celé roky nebol Tether skutočne transparentný, pokiaľ ide o jeho rezervy, ktoré pokrývajú jeho stablecoiny v hodnote 75 miliárd dolárov,“ zdôraznil odborník. Tether údajne doteraz splnil každú požiadavku na spätné odkúpenie. „Ak sa však hoci len raz ukáže, že tomu tak nie je, na kryptotrhu sa rozšíri strach, aký sme nevideli od marca 2020,“ dodáva.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre