Týždenný prehľad: Apple prišla o titul najhodnotnejšej firmy na svete, výpredaj na kryptotrhu

1. Výpredaj na trhu s kryptomenami pokračuje. Cena najpopulárnejšej kryptomeny bitcoin za posledných sedem dní stratila viac ako 17 % a aktuálne sa obchoduje pod hranicou 30-tisíc dolárov. Ethereum za rovnaké obdobie stratil takmer 24 %. Kryptomena luna stratila prakticky celú hodnotu (pokles ceny o viac ako 99%) a ocitla sa takmer na nule. Príčinou je pád kontroverzného sesterského stablecoinu terraUSD.

2. Americké akcie si v úvode týždňa pripísali prudký pokles. Index Dow Jones stratil 1,99 %, širší S&P 500 klesol o 3,20 % a technologický benchmark Nasdaq Composite odpísal viac ako 4 %.

3. Inflácia v USA v apríli klesla z marcových 8,5 % na 8,3 %. Analytici očakávali pokles medziročného rastu cien na 8,2 %.

4. Člen rady guvernérov ECB a guvernér francúzskej centrálnej banky François Villeroy de Galhau uviedol, že ECB začne toto leto postupne zvyšovať sadzby. „Myslím si, že od tohto leta bude ECB postupne zvyšovať svoje úrokové sadzby,“ povedal pre rozhlasovú stanicu France Inter.

5. Automobilka Toyota Motor, ktorá je najväčším výrobcom automobilov na svete, v uplynulom finančnom roku navýšila svoj prevádzkový zisk o 36,3 % na tri bilióny jenov.

6. Ruská inflácia v apríli vzrástla na 17,83 %, čo je najviac od začiatku roku 2002. Inflácia v Rusku sa prudko zrýchlila po tom, čo Rusko 24. februára začalo na Ukrajine takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“.

7. Index dôvery investorov v ekonomiku eurozóny Sentix v máji klesol na -22,6 bodu z aprílových -18 bodov. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň od júna 2020.

8. Americký Senát vo štvrtok schválil ďalší mandát pre súčasného guvernéra americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella.

9. Britská ekonomika sa v marci nečakane prepadla, čím sa zvyšuje tlak na vládu, aby poskytla väčšiu podporu domácnostiam zasiahnutým infláciou. Hrubý domáci produkt klesol oproti februáru o 0,1 %.

10. Priemyselná produkcia v Európskej únii a taktiež v krajinách eurozóny v marci vzrástla. V celej EÚ priemyselná výroba medzimesačne vzrástla o 0,6 percenta, v eurozóne o 0,1 %.

11. Americká firma Apple už nie je spoločnosťou s najvyššou trhovou hodnotou na svete. Predbehla ju saudskoarabská firma Saudi Aramco. Začiatkom tohto roka sa Apple pýšil trhovou hodnotou 3 bilióny dolárov, vdvtedy však trhová hodnota Apple klesla takmer o 20 %, zatiaľ čo hodnota Aramco vzrástla o 28 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre