Týždenný prehľad: USA bez ruskej ropy, pšenica na rekordnom maxime

1. Spojené štáty americké schválili zákon zakazujúci dovoz ropy, zemného plynu a uhlia z Ruska. Ide o ďalšiu reakciu USA na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ako vyplýva z detailov, ktoré zverejnil Biely dom, zákaz dovozu sa týka ropy, ropných palív a olejov, taktiež skvapalneného zemného plynu (LNG) či uhlia. Zakázané sú aj investície do ruského energetického priemyslu.

2. Ratingová agentúra Moody’s zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska a to o ďalšie štyri stupne. Aktuálne je tak ruský rating na úrovni „Ca“, čo je druhá najhoršia známka v ratingovej škále Moody’s.

3. K veľkým korporáciám, ktoré bojkotujú ruský trh, sa pridáva aj spoločnosť PayPal. „Za súčasných okolností pozastavujeme služby PayPal v Rusku,“ avizoval Dan Schulman, generálny riaditeľ PayPal.

4. Cena pšenice prudko vzrástla. Ukrajina v dôsledku vojny zaviedla kvóty na vývoz niektorých poľnohospodárskych komodít vrátane pšenice. Rusko spolu s Ukrajinou produkuje približne 29 % celosvetového vývozu pšenice a riziko narušenia dodávok sa okamžite premietlo v cenách. Ceny pšenice sa natiahli k úrovni takmer 13 USD za bušel a dosiahli 14-ročné maximá. Aktuálne sa táto komodita obchoduje za 10,80 USD/bušel.

Graf: vývoj ceny pšenice (macrotrends.net)

5. Po odchode Sberbank avizuje odchod z európskeho trhu aj druhá najväčšia ruská banka VTB. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

6. Cena zlata tento týždeň pokorila hranicu 2000 dolárov za trójsku uncu a natiahla sa až k úrovni 2070 USD. Neskôr časť ziskov zmazala a aktuálne sa obchoduje za 1970 USD za trójsku uncu.

7. Amazon bude štiepiť akcie. Americká spoločnosť Amazon v stredu avizovala, že rozštiepi svoje akcie v pomere 20:1. Predstavenstvo firmy tiež schválilo odkup akcií vo výške až 10 miliárd dolárov.

8. Európska centrálna banka na marcovom zasadnutí ponechala svoju menovú politiku bez zmeny, čo znamená, že základná úroková sadzba ECB zostáva na rekordnom minime 0 % a depozitná sadzba na -0,5 %.

9. Inflácia v USA na 40-ročnom maxime. Medziročný rast spotrebiteľských cien v USA vo februári zrýchlil z januárových 7,5 % na 7,9 percenta.

10. Vojenský konflikt na Ukrajine a sankcie voči Rusku prispeli k rastu ceny paládia. Cena tohto kovu sa tento týždeň dostala až nad 3400 USD za uncu, čo je nové rekordné maximum.

11. Globálne finančné podmienky sú podľa indexu Goldman Sachs najhoršie od mája 2009, čo je možným signálom spomalenia svetového hospodárstva.

12. Európske akcie si v piatok pripisujú zisky. Investori reagujú na vyjadrenie ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý uviedol, že v rokovaniach Moskvy s Ukrajinou došlo k určitému pokroku. Akciový index DAX 30 v piatok posilnil o 2,53 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre