Obavy zo stagflácie vyhnali cenu zlata nad 2000 dolárov

Vojenský konflikt na Ukrajine a riziko energetickej krízy zvyšujú obavy z prudkého nárastu inflácie a spomalenia ekonomického rastu, na čo negatívne reagujú svetové akcie. Naopak, darí sa zlatu, ktoré prekonalo úroveň 2000 dolárov za uncu.

Investorov znepokojuje prípadné embargo Západu na ruskú ropu, čo by zvýšilo ceny energií a následne aj infláciu. Ceny ropy naďalej rastú a dosahujú maximá z roku 2008.

Analytici poukazujú na možnosť príchodu stagflácie, s ktorou sa spája vysoká inflácia, stagnácia ekonomiky a vysoká úroveň nezamestnanosti.

„Zlato je konečným liekom na stagfláciu – ekonomickú recesiu s vysokou infláciou – ktorá je čoraz pravdepodobnejšia, ak sa veci budú ďalej stupňovať,“ uviedol senior analytik spoločnosti ActivTrades.

Akciové trhy vstúpili do nového obchodného týždňa s výraznými stratami. Akciový benchmark S&P 500 v pondelok stratil viac ako 3 %, japonský akciový index Nikkei dnes klesol o 1,71 %.

Graf: vývoj ceny zlata

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre