Cena bitcoinu výrazne rastie. Prispievajú k tomu Rusi aj Ukrajinci

Od začiatku vojny na Ukrajine sa cena kryptomeny bitcoin zvýšila o takmer 20 %. Ako uvádza agentúra Reuters, prispievajú k tomu obyvatelia Ruska a Ukrajiny, ktorí nakupujú anonymné decentralizované kryptomeny.

Analytici poukazujú na to, že v dôsledku vojenského konfliktu a sankcií sa bitcoin používa k prevodu hodnoty a slúži ako alternatíva k finančnému systému. Keďže virtuálne meny nie sú kontrolované vládami a nezasahujú ich mimoriadne opatrenia, dopyt po nich v aktuálnej situácii rastie.

Dnes cena bitcoinu získava 6,51 % na 43 516 USD, pričom 24. februára sa táto kryptomena obchodovala na úrovni 35 000 dolárov. Ethereum dnes získava 4,44 % na 2926 dolárov.

Aj skúsený investor Mark Mobius uvádza, že súčasný rast bitcoinu možno pripísať nákupom zo strany Rusov. „Nenakupoval by som, ale keby som bol Rus, nakúpil by som,“ uviedol pre CNBC Mobius. „Povedal by som, že to je dôvod, prečo bitcoin teraz posilňuje – pretože Rusi majú spôsob, ako dostať peniaze von, dostať svoje bohatstvo von,“ uviedol investor.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu za posledných 7 dní

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre