Ekonóm Krugman: Vidím paralelu medzi kryptotrhom a hypotekárnou krízou

kryptomeny

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman vidí analógiu medzi trhom s virtuálnymi menami a krachom tzv. subprime hypoték, čiže hypoték pre rizikovejších klientov. „Sú tu znepokojivé ozveny pádu hypotekárneho trhu spred 15 rokov,“ uviedol Krugman v článku pre The New York Times.

Hypotekárna kríza v USA vznikla na základe toho, že banky poskytovali pôžičky ľuďom s vyšším rizikom v čase, keď boli nízke úrokové sadzby a ceny nehnuteľností prudko stúpali. Keď sa trh nasýtil, imanie majiteľov domov zostalo záporné a nedokázali splácať svoje pôžičky, čo malo za následok veľké straty pre veriteľov.

Krugman tvrdí, že aj krypto investorom sa predávajú špekulatívne finančné produkty bez toho, aby skutočne rozumeli rizikám, ktoré s nimi súvisia. Podľa neho sa investori do kryptomien zdajú byť iní ako investori do iných rizikových aktív, ako sú napr. akcie.

Krugman uvádza, že kryptomeny sa stali veľkou triedou aktív a trhová hodnota všetkých virtuálnych mien minulý rok na jeseň dosiahla takmer 3 bilióny dolárov. Ekonóm sa ale domnieva, že kryptomeny neohrozujú finančný systém, pričom dodáva, že čísla nie sú dostatočné veľké na to, aby to dokázali.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre