Nemci dali vo voľbách opäť hlas stabilite

Nemci opäť uprednostnili stabilitu. Olaf Scholz z SPD, ktorá vo voľbách pravdepodobne získala najviac hlasov, potvrdil svoju obľubu u verejnosti. Voliči mu dali dôveru ako lídrovi, ktorý vie garantovať stabilitu. Hoci sa zmení usporiadanie v parlamente, O. Scholz je považovaný za pokračovateľa úspešnej éry politiky Angely Merkelovej. 

Scholz bol už predtým považovaný za najdôveryhodnejšieho kandidáta. Nemeckí voliči, ktorí nemajú radi zmeny, to potvrdili. Naopak nedali dôveru kandidátovi CDU, Arminovi Laschetovi, ktorý je veľmi nepopulárny. Dokonca aj medzi samotnými voličmi koalície CDU/CSU. V jeho podaní bola predvolebná kampaň tejto koalície labuťou piesňou po 15 rokoch vo vláde. 

Najlepšou a najviac pravdepodobnou novou vládou koalíciou bude zoskupenie strán SPD, Zelení a probiznisová strana FDP. Je tak zrejmé, že do platnosti sa dostane veľká časť predvolebnej agendy SPD, ako zvýšenie minimálnej mzdy na 13 eur za hodinu, či základný príjem pre deti. Otázne sú ďalšie opatrenia ako dotácie na domácu leteckú dopravu, či dotácie taxi služieb. Predmetom debát bude aj 20 miliardový balík transformácie automobilového priemyslu, ktorý bude mať význam aj pre iné európske krajiny vyrábajúce automobily v spolupráci s nemeckými firmami. 

Politikov teraz čaká séria debát a rokovaní. Všeobecne sa ale dá povedať, že voľby nepriniesli žiadne prekvapenie. Rozvíjať sa tak budú úvahy o budúcej politike Nemecka, ktoré začali už pred voľbami. 

Analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre