Tretia vlna pandémie si na európskej úrovni nevyžiada ďalší lockdown

Ekonomická situácia v eurozóne sa zlepšuje. Nové reštrikcie nie sú na programe dňa. Európa je totiž plne zaočkovaná už na 70 percent. ECB bude preto pravdepodobne uvoľňovať svoju núdzovú politiku záchrany ekonomiky.

Tlačová konferencia po júlovom zasadnutí Európskej centrálnej banky potvrdila optimistickú náladu vedenia banky. Šírenie delta variantu vírusu už na európskej úrovni nie je vážnou ekonomickou hrozbou. 

V únii je plne zaočkovaných viac ako 70 percent populácie. Ide o významný míľnik. Znovuzavedenie obmedzení v doprave, či dokonca zákaz vychádzania sú preto vysoko nepravdepodobné. Očakávame, že ECB zlepší svoju ekonomickú prognózu pre tento a budúci rok. 

Lepšia ekonomická situácia

Spolu s rastom ekonomiky sa zvyšuje aj inflácia. V auguste spotrebiteľské ceny CPI vyskočili medziročne o tri percentá, kým mesiac predtým to bolo 2,2 percenta. Ceny priemyselnej produkcie sa v júli zvýšili o 2,3 percenta, kým v júni to bolo o 1,4 percenta. 

Vedenie ECB tieto čísla označuje za dočasné. Dôvodom nárastu inflácie sú podľa banky vyššie ceny komodít a nákladov na dopravu. Najdôležitejším faktorom je však bázický efekt. Existuje pritom riziko, že nárast cien energií a polotovarov bude pokračovať. V takom prípade by bol rast spotrebiteľských cien viac ako len krátkodobým javom. 

Na základe zlepšenia ekonomických vyhliadok sa systémový stresový indikátor ECB dostal spať na úrovne spred pandémie (0,03). Tento ukazovateľ vznikol v roku 2012 uprostred dlhovej krízy eurozóny. Vychádza z 15-tich stresových veličín. Je tak dobrým nástrojom na meranie finančnej situácie v eurozóne. 

Spomalenie pandemického výkupu aktív

Aktuálne dobré čísla otvárajú cestu k spomaleniu výkupu finančných aktív v posledkom štvrťroku tohto roka. Očakávame, že dôjde k obmedzeniu programu výkupu z 80 na 60 miliárd eur mesačne, čo bude znamenať návrat blízko k úrovniam z januára a februára 2020. 

Umiernené krídlo ECB, kam patrí aj hlavný ekonóm Philip Lane, bude tento krok pravdepodobne zľahčovať s cieľom vyhnúť sa obavám z taperingu. Trhový dopad bude aj podľa náš len okrajový. 

Odvážnejšia časť vedenia ECB začne pravdepodobne tlačiť na ukončenie núdzovej záchrannej politiky banky. Táto debata by mala byť na stole v decembri, alebo začiatkom budúceho roka. Je tak nepravdepodobné, že program núdzového výkupu aktív PEPP bude v platnosti aj po marci 2022. 

Aktuálne sú v hre dve alternatívy. Dočasný akomodačný program výkup aktív, ktorý naznačila šéfka ECB Christne Lagardová, alebo posilnenie mesačného objemu programu APP (Asset Purchase Programme).

V každom prípade podľa nás nie je v najbližšom čase dôvod obávať sa zvýšenia sadzieb ECB, čo je dobrá správa pre investorov. 

Analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre