Bitcoin stojí už viac ako 41-tisíc USD

Cena populárnej kryptomeny bitcoin pokračuje aj v novom roku v raste, pričom prvýkrát v histórii pokorila hranicu 40-tisíc dolárov a aktuálne sa obchoduje za viac ako 41.000 USD.

Včera trhová kapitalizácia celého trhu s kryptomenami presiahla úroveň jedného bilióna dolárov. Bitcoin totiž nie je jediná kryptomena, ktorá strmo rastie. Nasleduje ho aj ether či litecoin.

Podľa analytikov bitcoinu prospieva pomerne nečakaný triumf demokratickej strany vo voľbách do Senátu amerického Kongresu v štáte Georgia. Demokrati tak súčasne ovládnu Biely dom, Snemovňu reprezentantov aj Senát, čo znamená, že nového amerického prezidenta Joea Bidena nebude nič zväzovať v presadzovaní svojho programu. Senát v rukách demokratov tiež znamená, že Kongres skôr presadí ďalší balk rozpočtových opatrení na podporu ekonomiky, čo vytvára tlak na oslabenie amerického dolára.

A práve masívne stimuly centrálnych bánk a vlád tlačia na oslabovanie klasických mien, čo vytvára priestor pre rast kryptomien.

Ďalším faktorom, ktorý nahráva kryoptomenám, je aj vyšší záujem veľkých inštitucionálnych investorov. Analytik Simons Chen zo spoločnosti Babel Finance uviedol, že investiční manažéri budú zvažovať väčšie využitie virtuálnych mien pri diverzifikácii aktív, pretože hľadajú alternatívne investície, ktoré by slúžili ako ochrana pred infláciou a geopolitickými rizikami.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre