Bill Ackman – kontroverzný manažér hedge fondu, ktorý zarobil aj počas koronakrízy

Bill Ackman (businessinsider.com)

Kým niektorí investori na marcovom prepade trhu vyvolaného pandémiou koronavírusu trpko prerobili, tento miliardár to využil. Bill Ackman, ktorý spravuje 27-miliardový fond Pershing Square Capital, v marci zarobil $2,6 miliardy.

Ackman má za sebou niekoľko kontroverzných obchodov, ktoré mu zabezpečili majetok vo výške $1,9 miliardy, avšak aj policajné vyšetrovanie pod vedením New York District Attorney’s District. Zatiaľ mu ale nič nebolo dokázané.

Kto je vlastne tento kontroverzný manažér hedžového fondu?

William Albert Ackman (54) sa narodil a vyrastal v bohatej mestskej štvrti Chappaqua na okraji New York City. Táto oblasť je rodiskom aj Billa a Hillary Clinton, Bena Stillera či Vanessy Williams.

Ackmanov otec, Lawrence Ackman, vlastnil firmu zaoberajúcu sa financovaním komerčných nehnuteľností. Jeho matka, Ronnie Posner Ackman, pracuje v New York’s Lincoln Center.

Ackman študoval na Harvarde, kde dosiahol titul MBA. Krátko po ukončení štúdia v roku 1992 založil s bývalým spolužiakom firmu so zameraním na investície s názvom Gotham Partners. Dosiahli pomerne veľký úspech, ale po niekoľkých žalobách sa ju rozhodli zavrieť.

V roku 2003 bol Ackman vyšetrovaný kvôli obchodným praktikám Gotham Partners, ale odsúdeniu sa vyhol. Gotham napísali a zverejnili veľmi pozitívny článok o jednej zo spoločností v ich portfóliu, Pre-Paid Legal Services, a následne predali všetky ich akcie. Síce za tento krok Ackmana neodsúdili a akémukoľvek trestu sa vyhol, povedal, že to pre jeho rodinu bolo veľmi náročné.

„Ľudia sa na vás smiešne pozerajú,“ povedal Ackman pre The Minneapolis Star Tribune o incidente z roku 2008. „Zistil som, že trvá celý život, kým si človek vybuduje reputáciu, ale stačí pár dní, aby mu ju niekto úplne zničil.“

Keď sa v marci kvôli koronavírusu prepadol akciový trh o 30%, Ackmanov hedžový fond zarobil miliardy dolárov.

Začiatkom tohto roka fond Pershing Square investoval 27 miliónov dolárov do zabezpečenia úverov s vysokým výnosom, čiže v čase, kedy sa trh ešte považoval za “zdravý”.

Ackman tento profit využil na podporu svojich ostatných investícií, bol však obvindený z cieleného znehodnocovania trhu aby znásobil svoj zisk.

18. marca sa Ackman objavil v televízii CNBC, kde tvrdil že „prichádza peklo,“ čo naznačoval už aj vo svojich predošlých príspevkoch na Twitteri. Tieto jeho vyjadrenia nestabilnému trhu rozhodne neprospeli. Jedno z obvinení sa týka práve rôznych vyjadrení v televízii a sociálnych sieťach, ktoré mali podporiť jeho zisk.

Trh s akciami sa prepadol tak rýchlo, že sa spustil takzvaný circuit-breaker (v doslovnom preklade istič). Ide o mechanizmus, ktorý pri náhlom poklese hodnoty akcií na 15 minút zamedzí obchodovaniu.

Miliardár sa bránil vyjadrením, že ešte pred vystúpením v televízii predal viac ako polovicu akcií. Podľa jeho názoru realizoval zisk ešte pred vystúpením na obrazovke CBNC.

Ackman si kvôli svojim obchodným praktikám musel prejsť vyšetrovaním, ale v konečnom dôsledku nedostal žiadny trest. Súdy proti nemu nemali dostatok dôkazov, ktoré by sa dali považovať za dôveryhodné a platné.

Je pravdou, že tento hedžový manažér zarobil 2,6 miliardy dolárov spôsobom, ktorý so sebou nesie niekoľko otáznikov. Avšak aj napriek tomu sa rozhodol, že časť svojich peňazí venuje na dobrý účel.

Ackman daroval viac ako $400 miliónov vo forme grantov pre organizácie zamerané na výskum liečby onkologických ochorení, vzdelávanie, ekonomický rozvoj a spravodlivosť v spoločnosti. Spolu so ženou sa tiež rozhodli darovať $26 miliónov Harvardu.

Podľa informácií businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre