Zlato si zobralo krátku pauzu. Rast ceny by však mohol pokračovať

Za poklesom ceny z nedávnych historických maxím je súboj medzi krátkodobými špekulantmi, ktorí sa chcú zlata zbaviť a dlhodobými investormi, ktorý premeškali prielom psychologickej hranice 2000 dolárov.

Zlato a striebro sú v tomto roku dve najvýkonnejšie aktíva, vďaka čomu zatienili aj vychvaľovaný technologický index Nasdaq. Ešte v polovici júla sa zlato obchodovalo za 1800 dolárov za uncu. V priebehu troch týždňov však stúplo o viac ako 250 dolárov. Aj preto môžeme povedať, že korekcia z uplynulých dní je oprávnená. 

Cena zlata vzrástla začiatkom mesiaca na takmer 2075 dolárov, čo je historický rekord. Aktuálne sa kov obchoduje za zhruba 1930 dolárov. Vzrástla aj cena striebra, a to až o 50 percent od polovice júla.

Prečo cena zlata prudko stúpla

Prečo drahé kovy rástli takým dramatickým spôsobom práve v čase, keď je rizikový apetít investorov na akciovom trhu silný a ekonomické dáta sa začali stabilizovať? Existuje na to niekoľko dôvodov. Tým prvým je ročné obdobie. Likvidita na trhoch je totiž relatívne slabá, pretože obchodníci sa vybrali na pláž. Výkyvy cien sú preto výraznejšie.

Za rastom ceny však do veľkej miery stojí pokles reálnych výnosov amerických dlhopisov a náhly pokles kurzu dolára. Práve tieto dva katalyzátory stáli za nedávnym prudkým rastom. 

Odkedy zlato v júni minulého roku pokorilo hranicu 1400 dolárov a odštartovalo svoju rely, mohli sme pozorovať závislosť medzi reálnymi výnosmi dlhopisov a cenou zlata. Ich vzťah sa potvrdil pri mnohých udalostiach počas uplynulého desaťročia. 

Reálny výnos je zhodnotenie, ktoré investor získa z držania pozície dlhopisu po tom, čo sa z nominálneho výnosu odpočíta inflácia. Rastúce inflačné očakávania by za normálnych okolností zvýšili nominálny výnos, pretože investori by si chceli kompenzovať vyššiu infláciu. To sa však teraz nedeje. 

Výnosy dlhopisov ovplyvňuje centrálna banka svojimi výkupmi. Trh tak nemôže do cien započítať zvýšené inflačné očakávania. Navyše operácie centrálnej banky a aj vládne opatrenia zvyšujú inflačné očakávania do budúcnosti. Dlhopisy teda neposkytujú dostatočnú kompenzáciu a záujem investorov sa upína k zlatu. 

Čo sa aktuálne deje na trhu

Rastový trend sa však v posledných dňoch otočil. Posledné pozitívne správy z amerického pracovného trhu totiž odštartovali súboj medzi krátkodobými technickými obchodníkmi, ktorí sa chcú zlata zbaviť v obave, že neustály trojtýždňový rast je na teraz u konca, a dlhodobými investormi, ktorí zmeškali prielom hranice 2000 dolárov. 

Cena teraz bude v zajatí týchto dvoch síl. Mohla by si nájsť podporu na úrovni 1980, resp. 1920 dolárov, čo predstavuje najvyššiu úroveň z roka 2011.

Dlhodobo však predpokladám ďalší rast cien zlata a striebra. Tento trend podporujú hlavne expanzívne menové a rozpočtové politiky po celom svete. Nízke reálne výnosy dlhopisov zostanú aj naďalej najväčším ťahúňom cien drahých kovov. V kombinácii možného zavedenia kontroly výnosovej krivky a rizika stúpajúcej inflácie, keďže americké orgány sa snažia nadhodnotiť svoju ekonomiku, zostanú reálne výnosy dlhopisov nízke, čo podporí dopyt po drahých kovoch.

Čoraz silnejší predvolebný boj v USA a obchodné a politické napätie s Čínou pravdepodobne prinesú ďalšiu úroveň podpory pre investície v bezpečných prístavoch. Navyše nižšie sadzby budú podporovať pretrvávajúce oslabovanie dolára, čo predstavuje ďalší pilier podpory pre drahé kovy.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre