Cena zlata by sa v prípade pokračovania neistoty mohla dostať až k 2000 dolárom

zlato

Zlato sa tento týždeň vyšplhalo až na úroveň 1750 dolárov za uncu. Za tri týždne ide o rast o 17 percent. Cena sa tak dostala na najvyššiu hodnotu od roku 2012.

Prelomením hranice 1700 je veľmi pravdepodobné, že cena bude aj naďalej stúpať. Záujem o zlato rastie hlavne pre obavy z inflácie a z negatívneho vplyvu neobmedzených fiškálnych výdavkov v prostredí s nulovým výnosom. Preto bude záujem o zlato pravdepodobne aj naďalej pretrvávať.

Žltý kov sa tak opäť dostáva do pozornosti investorov. Mali by sa však investori upierať k zlatu ako k novej stávke na rast? Mali by investori predávať svoje akciové pozície, aby preskočili na „zlatú“ vlnu? 

Odpoveďou na túto otázku je diverzifikácia. Nie je nutné predávať akcie a presúvať svoje finančné prostriedky do zlata na úkor akcií. Akcie odzrkadľujú ekonomické výsledky jednotlivých spoločností. Tie sa zas vyvíjajú v závislosti od makroekonomickej situácie a od ďalších vplyvov, napríklad súčasnej korona-krízy. Zlato teda predstavuje možnosť rozložiť si riziko a odstrihnúť sa od vplyvov, ktoré ovplyvňujú akcie.

Percentuálne zastúpenie zlata v portfóliu investora je individuálna vec. Je závislé od zvolenej investičnej stratégie, rizikovom profile daného investora a samozrejme od situácie na trhoch. Zvyčajne sa podiel zlata pohybuje okolo piatich až desiatich percent z portfólia.

V marci sme boli na trhu so zlatom svedkami paradoxnej situácie. Napriek všeobecnej neistote a prepadu akciových trhov, klesala aj cena drahého kovu. Išlo o veľmi nezvyčajný jav. Pokles cien zlata v tomto období však určovala celosvetovo negatívna situácia dodávok fyzického kovu. Úplné obmedzenie dopravy a teda dodávok zlata na trhy, vrátane obáv z neistoty, tlačili cenu na minimá.

Zlato reaguje predovšetkým na vývoj ekonomík sveta, napríklad na USA a Čínu. Zároveň je závislé od vplyvov ako inflácia, ceny ropy, kurz amerického dolára a podobne. Tieto faktory sa menia veľmi rýchlo, takmer na dennej báze.

Naznačujú však, že cena zlata by mala do budúcnosti naďalej rásť. Je možné, že sa dostaneme až k záchytnej cene 2000 dolárov. Pre nadchádzajúce obdobie medvedieho trhu bude totiž zlato jedným z bezpečných prístavov investorov.

Martin Sklenář, analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre