Akciové trhy prudko rastú. Vidia investori inú realitu, než v skutočnosti je?

Americké akciové trhy včera opäť prudko rástli. Index S&P 500 stúpol o 3,06 percenta a index Nasdaq až o 3,95 percenta.

Technologické spoločnosti už dosiahli úroveň z konca decembra. Potvrdzuje sa tak mantra – Nikdy nebojuj proti Fedu. Popri technologických však nerástli akcie finančných spoločností ani malých firiem. Je to dôkazom odlišnej optiky Wall Street a reálnej ekonomiky na priebeh nákazy Covid 19. 

Obchodníci na Wall Street a reálna ekonomika tak majú na ďalší vývoj odlišný názor. V duchu hesla „Nikdy nebojuj voči Fedu“ vykazujú veľké technologické spoločnosti a vysoko zadlžené a rizikové spoločnosti ako Tesla za posledných pár dní neuveriteľný rast. Na druhej strane banky a malé firmy, ktoré nemajú dostatočný prístup k likvidite Fedu, zaostávajú. Stále ešte strácajú z predchádzajúcich maxím zhruba 35 percent. 

Dôležité fakty: 

Prirážky talianskych vládnych dlhopisov proti dlhopisom Nemecka naďalej rastú. A to aj napriek minulotýždňovému zasadnutiu Euroskupiny na tému spoločného boja Európy proti ekonomickým škodám pandémie. Trhy zjavne nepokladajú výsledky rokovania za dostatočne solidárne. Stupňujú sa pochybnosti o budúcom členstve Talianska v Európskej únii. 

Taliansky premiér Giuseppe Conte sa otvorene postavil proti záverom minulotýždňového summitu Euroskupiny, ktorý podpísal aj jeho vlastný minister financií. Taliansko podľa neho nebude akceptovať financovanie zo záchranného eurovalu, čo je výsledkom štvrtkovej dohody. Pod povrchom tak buble existenčná kríza EÚ.

Index Nasdaq už vymazal 62 percent zo svojich strát. Dostal sa tak naspäť do teritória nad 9000 bodov, kde predtým končil s rekordom 9750. Oproti začiatku roka index stráca len jedno percento. Oproti globálnemu akciovému indexu MSCI World sa obchoduje s prémiou 42 percent. Ostatným akciám sa tak darilo oveľa menej ako technologickým titulom. 

Dve veľké americké bany, JPMorgan a Wells Fargo, vo včera zverejnených výsledkoch za prvý kvartál reportovali veľký nárast rezerv na zlyhané úvery. Ide najmä o kreditné karty a pôžičky energetickému sektoru. Výhľad na ďalší kvartál bol veľmi opatrný. 

Cena ropy pokračuje v poklese, a to aj napriek nedávnemu rozhodnutiu krajín OPEC ++ o škrtoch v produkcii. V najlepšom prípade môže dohoda stabilizovať trh do doby, kým sa ekonomiky znova nerozhýbu a neoživí sa dopyt. Trhy dnes čakajú na správu organizácie EIA o stave zásob ropy. Na to, aby sa cena stabilizovala, je totiž potrebný 20 percentný pokles v produkcii bridlicovej ropy. 

Akcie spoločnosti Tesla sú už od marcových miním v pluse o sto percent. Americký automobilový trh však kolabuje. Lacný benzín okrem toho znevýhodňuje predaj elektromobilov. Kto by sa v dnešných neistých časoch rozhodol presedlať na ekologický a drahší spôsob dopravy? 

Viacerí európski výrobcovia automobilov deklarujú, že v nadchádzajúcich týždňoch otvoria svoje závody v Európe. 

Americký prezident Donald Trump zastavil financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie WHO s odôvodnením, že si neplní svoje základné funkcie a je príliš zaujatá v prospech Číny. 

USA majú za sebou deň s najvyšším počtom obetí na Covid 19 – 2 400.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre