Fed chcel pozitívne šokovať trhy. Podaril sa mu pravý opak

wall street

Americká centrálna banka v nedeľu šokovala trhy. Znížila sadzby na neplánovanom zasadnutí o celý jeden percentuálny bod. Okrem toho oznámila nové kvantitatívne uvoľňovanie v objeme 700 mld. dolárov mesačne.

Trhy však prekvapivo reagovali výpredajom. Americká burza spadla hneď po spustení obchodovania o viac ako sedem percent, takže musela byť na 15 minút uzavretá. Akcie však aj potom pokračovali v predajoch. 

Rozhodnutie Fedu o znížení sadzieb a masívnom kvantitatívnom uvoľňovaní by bolo za bežných okolností veľmi silným signálom pre trhy. Nenachádzame sa však v štandardnej trhovej situácii. Je teda naivné očakávať, že tieto opatrenia zafungujú. Ako keby sme sa snažili vyliečiť ľudí, infikovaných koronavírusom plošným rozdávaním náplastí.

FED výrazne predbieha situáciu a aplikuje riešenia, ktoré teraz nebudú mať žiadny efekt. Zároveň sa zbavuje účinných opatrení, ktoré by mohli podporiť ekonomiku a pomôcť ju naštartovať v budúcnosti.

Zásadnú rolu teraz majú hrať vlády a štátnici. Vzniká tu však otázka, či majú súčasní predstavitelia natoľko silnú reputáciu a kredibilitu, aby pomohli upokojiť a stabilizovať situáciu v tak extrémnych prípadoch ako je tento. Vzhľadom k tomu, že sa im to často nedarí, ani keď je na trhoch pokoj a nečelia významnejším problémom, je to otázka s veľkým otáznikom.

Ako uviedol hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen, centrálne banky znižujú sadzby v úplnej panike. Rovnako tak uvoľňujú fiškálnu politiku aj vlády. Treba však mať na pamäti, že ich kroky môžu byť úspešné len vtedy, keď súčasne zlyhávajú dve, nie tri veličiny, ako je tomu v súčasnosti, keď vidíme kolaps dopytu, problémy v ponuke a do tretice ropnú vojnu.  

Trhy sa tak v súčasnosti nachádzajú v situácii hľadania dna, ktoré sa môže prehlbovať takmer na dennej báze. Akékoľvek strednodobé a nedajbože dlhodobé predikcie nemajú zmysel. Trh totiž akékoľvek pozitívne správy bude brať s veľkým nadhľadom a nebude ich automaticky premietať do cien. 

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre