Venezuela to opäť skúša s kryptomenami. Tentokrát cez centrálnu banku

Vzhľadom na sankcie, ktoré USA uvalili na Venezuelu, predstavitelia krajiny hľadajú nové možnosti financovania. Ako informovala agentúra Bloomberg, Venezuelská centrálna banka aktuálne testuje, či môže držať kryptomeny.

Robí tak na pokyn štátnej ropnej spoločnosti Petroelos de Venezuela SA (PDVSA), ktorá sa usiluje o to, aby do centrálnej banky mohla posielať bitcoiny a ethery a banka by následne mohla vyplácať dodávateľov tejto firmy kryptomenami.

Ako agentúre prezradili interné zdroje, vláda už začala testovať systém, aby bolo virtuálnymi menami možné vyplácať dodávateľov, prijímať zákazky či presúvať štátne rezervy na účet s kryptomenami.

Ropná spoločnosť má v súčasnosti problém získať platby od svojich zákazníkov, nakoľko veľké banky nechcú obchodovať so subjektmi, ktoré čelia sankciám. Minulý mesiac PDVSA obdržala väčšinu z platieb vo výške 700 miliónov dolárov v čínskych jüanoch, nakoľko sa stranám nedarilo nájsť finančné inštitúcie, ktoré by transakciu zrealizovali.

Sankcie, ktoré USA zaviedli voči režimu prezidenta N. Madura, z veľkej časti izolovali Venezuelu od globálneho finančného systému, čo ešte viac prehĺbilo ekonomickú krízu v krajine. Madurova snaha spustiť prvú štátnu kryptomenu „petro“ neuspela, no krajina sa naďalej snaží využiť digitálne meny na to, aby obišla reštrikcie.

Pokiaľ by ropná spoločnosť PDVSA chcela na otvorenom trhu predať virtuálne meny, musela by sa registrovať na burze a podrobiť sa hĺbkovému auditu. U centrálnej banky je pravdepodobnosť vzniku prekážok spojených s platbami s kryptomenami nižšia, čo si predstavitelia krajiny uvedomujú. A práve to chce štátna spoločnosť využiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre