Trhy dnes čakajú na FED

Finančné trhy dnes vo veľkom očakávajú, že americká centrálna banka (FED) zníži úrokové sadzby o 25 percentuálnych bodov na 1,75 – 2,00%. Urobí tak počas svojho dvojdňového zasadnutia, ktoré sa začalo už včera.

Základné informácie o sadzbách budú publikované o 20:00 (SEČ) a o 20:30 bude mať tlačovú konferenciu šéf Fedu, Jerome Powell.

Na dnešné zníženie sadzieb sa trhy pozerajú ako na hotovú vec, pričom s ďalším znížením sadzieb by centrálna banka mohla prísť už v nasledujúcich mesiacoch. Pozornosť trhov sa tak upriami na dôležitý komentár ohľadom budúceho vývoja.

Pripomeňme, že Powell v uplynulých týždňoch viackrát naznačil, že centrálna banka ešte viac uvoľní svoju menovú politiku. Šéf Fedu zdôraznil, že centrálna banka sleduje rastúce napätie v medzinárodnom obchode a v prípade potreby je pripravená zasiahnuť.

Je zrejme že centrálna banka USA týmto prístupom ulahodí prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý viackrát apeloval, že Fed by mal oveľa viac uvoľniť svoju menovú politiku. Minulý týždeň Trump vyhlásil, že sadzby v USA by mali byť znížené na nulu, prípadne až do záporného pásma.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre